Марияна Хаджигенчева: Планетариумът в Смолян ще бъде изцяло ремонтиран и с преоборудвана звездна зала и обсерватория по проект за 4 млн. лв.

Снимка: Община Смолян

Каква бе 2019 г. за планетариума в Смолян, увеличават ли се посетителите му, какви са реализираните проекти, както и какъв мащабен ремонт предстои през 2020 г., Радио „Фокус“ – Смолян разговаря с директорът на институцията.

 

Фокус: Госпожо Хаджигенчева, каква бе отиващата си 2019 г за планетариума в Смолян?

Марияна Хаджигенчева: Планетариум – Смолян изпраща една наситена с много интересни мероприятия година. Тя премина под знака на отбелязване 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз (МАС). Планетариумът се включи в много национални и глобални инициативи. Започнахме с Ден на отворените врати в рамките на инициативата „100 часа астрономия”, след това организирахме забавна астрономическа игра с деца от 1-ви клас – „Открий зодиака”. Експонирахме много изложби, най-интересна от които беше гостуващата изложба на МАС. Отбелязахме 40 години от полета на Георги Иванов, Международния ден на космонавтиката и 50 години от първото стъпване на човек на Луната. Имахме удоволствието отново да посрещнем в Планетариума Маргарет Стърлинг, работила като старши софтуерен инженер за Боинг, както и за компания, сътрудник на НАСА. Водеща фигура от инженерния екип на НАСА, тя е отговаряла за проектирането, изграждането и поддържането на МКС. Маргарет Стърлинг направи две публични презентации посветени на получаването на първото изображение на масивна черна дупка в центъра на галактиката М87 в съзвездие Дева, през април 2019 г., които бяха посрещнати с огромен интерес. Организирахме и наблюдение, за гражданите на Смолян, на рядкото астрономическо явление – пасаж на Меркурий пред диска на Слънцето.

Фокус: Колко са посетителите на планетариума през 2019 г. и увеличава ли се техният брой през годините?

Марияна Хаджигенчева: Годината все още не е завършила. Имахме много посетители и през празничните дни за Коледа и Нова година, като заедно с тях, са близо 36 000. Това означава, че са с около 3 000 повече, в сравнение с миналата година.

Фокус: Какви са новите програми, които предлагате на посетителите и радват ли се на интерес от тяхна страна?

Марияна Хаджигенчева: Смея да твърдя, че нашите програми винаги се посрещат с интерес от посетителите. Стараем се всяка година да предлагаме поне по една нова. Така е и през тази година. Новата ни програма се казва: „Мистерии в Космоса”. Гражданите на Смолян и гостите на града я гледаха безплатно в навечерието на Коледните празници – на 20 декември.

Фокус: Продължавате ли работата с деца, любители на астрономията и може ли да се похвалите с техни успехи от участия в различни конкурси през годината?

Марияна Хаджигенчева: Да, това продължава да е важна част от нашата работа. През изминалата година, ученици – горен курс от МАК „Сотис”, участваха в 45-та Националната младежка конференция по астрономия в град Варна с доклад, в който представиха резултати от лятната си наблюдателна експедиция и който беше посрещнат с голям интерес от другите участници. Младежи от същата група взеха участие и в Международния конкурс „Дайте име на екзосвят”, в рамките на 100-годишнината на Международния астрономически съюз.  Група средношколци работиха по съвместен проект с VI ОУ „Иван Вазов”. Проектът е част от Националната програма „С грижа за всеки ученик”, модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученически олимпиади”. При засилен интерес протече и 6-тото издание на Летния курс по астрономия за деца от Смолян и страната.

Фокус: Знаем, че предстои голям ремонт на сградата на планетариума, какво ще включва той, на каква стойност?

Марияна Хаджигенчева: Общата стойност на проекта е около 4 милиона лв. Две са основните направления, в които той ще се реализира. Едното направление включва внедряване на мерки за енергийна ефективност, цялостен ремонт и обновяване на сградата, прилежащото и околно пространство, а второто направление се отнася до преоборудване на звездната зала и обсерваторията. Това, което се предвижда като оборудване за звездната зала е ново поколение оптичен проектор в комбинация с пълнокуполна цифрова проекционна система. Само по този начин ще може да се съчетае ненадминатото качество в проектирането на звездното небе на оптическите проектори и по-голямата гъвкавост в тяхното използване с възможностите на цифровата апаратура за по-ефектни, атрактивни демонстации. Проектът предвижда и обособяване на втори посетителски център, в който ще бъдат монтирани интерактивни установки, астрономически модели и пособия, до които посетителите ще имат непосредствен достъп. Ще бъде монтиран нов телескоп в обсерваторията на Планетариума. Ще бъдат преоборудвани със съвременни пособия и кръжочните зали. Цялостен ремонт и ново оборудване е предвидено и за конферентната зала.

Фокус: Какви ще бъдат реалните ползи от реализирането на проекта?

Марияна Хаджигенчева: А що се отнася до ползите от този проект, очакванията ни са големи. От една страна ще се разширят възможностите за задоволяване на все по-нарастващите потребности на посетителите в сферата на културата, образованието, популяризирането на науката и туризма. От друга страна, планетариумът ни ще запази и за в бъдеще водещата си позиция в нашата страна. Той ще продължи да бъде най-добрият и най-посещаван планетариум в България.

Фокус: Предстоят ли нови проекти, които ще реализирате през предстоящата 2020 г. и какви са те?

Марияна Хаджигенчева: Очакванията ни са през 2020 година да започне реализацията на проекта – частта, която се отнася до ремонта на сградата, така че вниманието ни ще бъде насочено основно там. Догодина планетариумът отбелязва 45 години от откриването си и се надяваме през месец септември да можем да отбележим тази дата в изцяло ремонтирана и обновена сграда.  Разбира се ще продължаваме да следим и да се включваме във всички актуални астрономически събития.

Нели ГЕРГЬОВСКА