Мариян Жечев, кмет на Община Шабла: Приемането на промените в Закона за шума трябва да бъдат отложени за следващия сезон

Кметът на Община Шабла Мариян Жечев в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Трябва ли да се отложи приемането на проектозакона за шума или да влезе в разгара на туристическия сезон?

Мариян Жечев: Промените в Закона за шума е по-добре да бъдат отложени за следващия сезон. Всички мерки, които са по средата на сезона, са неприемливи. Към момента всички се подготвят за летния туристически сезон и ако трябва по някакъв начин да се ограничават дейности в средата на сезона, това не е справедливо към хората, които развиват бизнес.

Фокус: Как ще се отрази законопроектът на вече сключените договори на заведения и хотели?

Мариян Жечев: Не мога да коментирам в детайли и като специалист такъв проблем, тъй като при нас не стои на дневен ред. При нас местата за настаняване са доста ограничени, съответно и заведенията. В повечето случаи има дублиране на хората, които предоставят и двете услуги и те не могат да пречат сами на себе си. Този въпрос не стои на дневен ред за нашата община.

Фокус: Трябва ли законопроектът за шума да бъде обсъден широко с бизнеса и общините, за да се постигне обществен консенсус  или е по-добре да се приеме веднага?

Мариян Жечев: Доста време тече дебатът по този проблем. Обсъждане е необходимо, но поне да се чува от страна на хората, които налагат ограниченията и другата страна, за да се вземат адекватни такива и да няма недоразумения от типа на ликвидиране на бизнеси.

Фокус: Санкциите, предвидени за нарушаване на по-високите норми за шум ще дисциплинира ли бранша?

Мариян Жечев: Дисциплиниращият характер на санкцията го подкрепям.

Фокус: Кое е по-удачно за този сезон – браншът да инвестира в шумоизолация или да се отложи приемането на проекта, за да има време да го направи през следващия сезон?

Мариян Жечев: По-добре е да се отложи за следващия сезон.

Фокус: Текстовете за шума, предвидени в законопроекта се отнасят не само до курортите по Черноморието, а за цялата страна. Смятате ли, че е реално властите в големите градове да успеят да осигурят тишина след 23 часа?

Мариян Жечев: Това се случва навсякъде в Европа, а ние сме част от Европа. Това е въпрос не само на една санкция по закон, която сега ще се случи. Това е също въпрос на градоустройство, на строителство. Този проблем трябва да се разглежда доста по-отдалече и като процедура, шумните заведения нямат място там, където хората спят.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА