Мариян Николовски, телевизия „Сител“: Не е изключено след извънредните избори да имаме експертно правителство

Мариян Николовски, главен редактор на македонската телевизия  „Сител“, в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

 Водещ: До 3 часа след полунощ тази сутрин заседава македонският парламент, който трябваше да разгледа Закона за прокуратурата, както и предложението за освобождаване на служебния министър Рашела Мизрахи. Координаторите на македонските парламентарни групи пък трябваше да потвърдят желанието на всички партии за провеждане на предсрочни избори на 12 април. Какво е развитието на всички тези въпроси? За това разговаряме с Мариян Николовски. Добър ден.

Мариян Николовски: Добър ден.

Водещ: Разбрахме, че тази нощ македонското Събрание е гласувало освобождаването на социалния министър в служебното правителство Рашела Мизрахи. Ясно ли е вече кой ще заеме поста й?

Мариян Николовски: Рашела Мизрахи беше освободена много бързо, преди 3-4 часа Събранието гласува оставката й, така че сега изобщо няма информация дали ВМРО-ДПМНЕ като опозиционна партия отново ще предложи кандидат за този ресор. Дали ще се гласува ново име – този въпрос остава. Най-вероятно в течение на деня ще стане малко по-ясно дали ще има изобщо нов министър или пък това министерство ще остане до парламентарните избори, които са на 12 април. Последно от  ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че извънредните парламентарни изори могат да доведат до нова политическа криза в Македония. Но както и да е, вероятно някаква информация ще има до края на деня. Истината е, че управляващото мнозинство в парламента няма 80 депутати, които да осигурят приемането на Закона за прокуратурата, който всъщност беше един от законите, които  от управляващата коалиция искаха да бъдат приети, преди разпускането на парламента.  А председателят на парламента Талат Джафери иска да бъдат спазени всички законови срокове за разпускане на парламента,  това трябва да се случи в неделя. Така че тези няколко дни ни очаква една прилично турбулентна ситуация в политически план.

Водещ: В неделя трябва да бъде разпуснат парламентът, но пък се заговори и да няма извънредни парламентарни избори на 12 април. Защо въобще се постави под въпрос провеждането им?

Мариян Николовски: Предсрочни парламентарни избори ще има. Парламентът ще бъде разпуснат в неделя. Но тази ситуация сега с гласуването оставката на Мизрахи малко усложнява нещата. Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ вероятно трябва да предложи ново име. Ако го направи, още днес трябва да се проведе гласуването в парламента за нов министър на труда и социалната политика. Но както вече казах, новината за освобождаването й дойде много рано сутринта, опозицията поиска да се свали тази точка от дневния ред на парламента, но това не се случи.  Според управляващите гласуването на тази точка е необходимо заради, както те се изразяват, защита на Конституцията и интегритета на държавата. Оценките са, че ще има извънредни парламентарни избори на 12 април. Мисля че и властта, и опозицията не биха отишли на повторно гласуване дали да има извънредни избори, защото тогава срокът на действие на служебното правителство трябва да бъде удължен. Бих казал, че по принцип всичко е възможно, но мисля че парламентът ще бъде разпуснат утре.

Водещ: Законът за прокуратурата породи много противоречия в парламента. Защо беше важно този закон да бъде приет преди провеждането на извънредни парламентарни избори?

Мариян Николовски: Законът за прокуратурата е всъщност един от онези закони, които трябва да бъдат приети във връзка с изискванията за приемането на Македония в Европейския съюз. Брюксел на няколко пъти вече намекваше, че трябва да  бъде приет този закон. Макар че този закон по принцип не е едно от условията за даване на дата за начало на преговорите с Брюксел, все пак властта държеше това законово решение да бъде взето преди разпускането на парламента. Опозицията обаче го разглежда като личен интерес на властта, визирайки че такова законово решение, ако бъде взето сега, преди разпускането на парламента и преди провеждането на изборите, би било в полза на управляващата коалиция, защото след изборите те може да отидат в опозиция.  Анализирайки ситуацията, опозицията смята, че това решение може да бъде някаква защита от последващи разследвания, които биха направили партиите, които дойдат на власт. От друга страна управляващите казват същото за опозицията и ги критикуват. Така че е възможно да не бъде приет този закон. Отдръпнаха се и онези депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които преди време гласуваха за промяна на името на Македония, албанските партии също се отдръпват. Така че управляващата коалиция няма необходимия брой от 80 депутати, за да приеме този закон. Дали в течение на деня са възможни някакви размествания, някакви промени не знам, не съм сигурен. Дебатите по този закон вече са завършени, което означава, че вероятността да се промени нещо е нищожно. Остава само да се проведе гласуването. Председателят на парламента Талат Джафери дали изобщо ще го постави в дневния ред също е неизвестно.

Водещ: Партиите в Македония по един или друг начин вече са в предизборна кампания.  Има ли прогнози коя ще бъде водещата политическа сила, ще събере най-много гласове?

Мариян Николовски: Ние сме в предизборна кампания вече  два-три месеца, още от януари месец, когато Зоран Заев си подаде оставката и започна работа служебното правителство съгласно договора за функциониране на държавата 100 дни преди провеждане на извънредни парламентарни избори. Кой ще победи в изборите? Много зависи от 20-те дни предизборна кампания, но ако се погледнат анализите от допитванията за настроенията на гласоподавателите преднина има опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Но дали тази преднина е достатъчна за формиране на стабилно парламентарно мнозинство и особено въпросът за включването на коалиционен партньор от албанското политическо тяло, все още е неясно. Анкетите показват, че албанският политически електорат не застава зад ВМРО-ДПМНЕ. Ясно е, че там имат пръст и СДСМ, които имаха подкрепата на  някои от албанските политически парти. Ако може да се вярва на анкетите, според тях на тези парламентарни избори предимство имат от ВМРО-ДПМНЕ. Много е рано да се прогнозира още като брой депутати коя партия колко ще има. Ако победи ВМРО-ДПМНЕ, дали ще успее да сформира правителство, дали ще получи подкрепа от албанските етнически партии, аз не искам и не мога да прогнозирам от сега. Моето лично мнение е, че може би след 12 април ще имаме някаква широка коалиция, която евентуално ще може да сформира широко правителство. Може би ще се създаде някакво експертно правителство, правителство без много политически имена в него. Но това е само един от възможните сценарии, ако се случи така че някоя от партиите победи, но не може да сформира сама парламентарно мнозинство и да се отиде на вариант, в който е необходим мандат на управляваща коалиция, която би трябвало да осъществи сериозни същински реформи, с които да разчисти пътя ни към Европейския съюз. Очакванията ни са през тази пролет най-накрая, по новата методология на Брюксел, че бихме получили дата за започване на преговорите. И тук естествено фокусът би трябвало да се насочи към сериозни икономически реформи.

Водещ: Има ли разногласия по европейската ориентация на Северна Македония между отделните политически партии? И в този смисъл резултатите от изборите могат ли да поставят под въпрос тази ориентация на страната?

Мариян Николовски: Не, не. Мисля че в този процес, поне това което е официалната политика на големите политически партии в Македония не се  променя и е много ясна. Ето, въпреки голямата съпротива на опозицията по Преспанския договор, преди два дни в парламента мина ратификацията на договора с НАТО и то със 114 гласа. Всичките политически партии дадоха своята поддръжка на този процес. Така че не мисля, че европейската интеграция на Македония би зависила от това кой ще победи на изборите. Тези въпроси на практика са ясни и за       ВМРО-ДПМНЕ, и за СДСМ, и за ДСИ, и за „Бесса“, и за Алианса на албанците. Сега, що се отнася до приемането на тези закони, е въпрос на капацитет и на време кой би бил на власт и как точно би процедирал. Имаме различни ситуации – дали ще се бърза, дали няма да се бърза. Вече при ситуация, при която победи някоя от партиите, но не й достигат депутати и не може да намери коалиционен партньор и тогава да се отиде на някакъв вариант за експертно правителство, всичко това е една голяма въпросителна. Но през последните 3-4 години нещата към европейската интеграция на страната ни вървят със засилени темпове.

Водещ: И българска делегация беше в Скопие по повод ратифицирането на Протокола за присъединяване на страната към НАТО. Имаше ли коментар за това посещение на председателя на българския парламент? Цвета Караянчева направи заявка, че България подкрепя Македония по пътя й към ЕС, но не безусловно.

Мариян Николовски: Конкретно в медиите нямаше някаква особена реакция на това изявление на българския председател на Народното събрание, макар че през този ден имаше няколко делегации от различни парламенти, представители на министрите на външните работи на няколко страни. Знаете, в македонското общество вече е известна позицията на българските политици, че подкрепата за македонската интеграция не е безусловна и това е, как да се изразя, свикнахме – и обществеността, и медиите, и политиците на такива изявления.   Новина и изненада би било, ако чуем, че България поддържа Македония безусловно. Всички знаем за какво би ставало въпрос в частта „безусловна подкрепа“. И аз вярвам, че след извънредните парламентарни избори сега на 12 април този процес между Македония и България с оглед на изграждане на добросъседски отношения ще продължи много по-истински, отколкото до момента. Под истински, същински имам предвид процесите да бъдат за доброто на гражданите и в двете страни. Имам предвид по-добра инфраструктура, по-добро взаимно сътрудничество в икономиката и във всички останали сфери, които ще осигурят по-добър живот на гражданите и на Македония, и на България, отколкото просто проформа в отношенията ни, свързана с разговори за нещо, което по-късно би довело до нови разговори. Така че смятам, че този процес може да бъде продължен, без значение кой ще победи на тези избори.

Росица АНГЕЛОВА