Мария Габриел: Идеята на „фабриката за еднорози” е да се даде възможност на една стартираща компания бързо да достигне капитал от 1 милиард евро

Снимка: Пресофис на Мария Габриел

Пловдив. Идеята на Европейския иновационен съвет за създаване на „фабрика за еднорози” е една новост, пилотен проект в рамките на „Хоризонт 2020”. Това каза в Пловдив еврокомисарят Мария Габриел, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Мария Габриел поясни, че в рамките на този проект са заделени 2 милиарда евро, с които до този момент са финансирани над 4500 малки и средни предприятия в Европа. Сред тях има и български стартиращи компании и представители на малкия и среден бизнес. „С този проект ние целим за първи път да има на разположение на малкия и среден бизнес финансов инструмент, който да им позволи да бъдат финансирани и то в кратък срок от 6-8 месеца от идеята до продукта, а след това от продукта до създаването на пазар и до изграждането му в по-голям мащаб”, добави Габриел.

Призовават се да кандидатстват фирми, които имат идеи в областта на зелените технологии и най-вече на така наречените технологии, водещи до пробив в изкуствения интелект.
„Забелязваме, че 40% от досега кандидатстващите дават заявка, че искат да работят за цели, свързани със зелената сделка – енергетика, вода, земеделие. Всички знаят какво могат да допринесат тези технологии – да сме по-прецизни в употребата на пестицидите, да имаме по-добро използване на наличния ресурс, защото той не е неизчерпаем”, поясни още Мария Габриел. По думите и идеята на „фабриката на ЕС за създаване на еднорози” е да даде възможност на една стартираща компания бързо да достигне капитал от 1 милиард евро, който вече я прави не само привлекателна и за други инвестиции, които не са толкова рискови, но най-вече да създава пазар и да се комерсиализира, за да може това да доведе до по-малък разход за потребителя.
Според Мария Габриел и сега имаме прекрасни иновации, но част от тях остават недостъпни, защото са прекалено скъпи.

Габриел поясни още и значението на „зелената сделка”. Това е амбицията на ЕС да превърне нашата борба с климатичните промени в стратегия за три важни неща – икономически растеж, социална справедливост и стратегия за всички държави членки да има инвестиции и помощ, която да им позволи да запазят работни места, но и да се впишат в новите цели.
„Това няма да стане за година, две. Няма да стане и без бюджет, няма да стане и без грижа за хората. На този етап е зададена рамка за амбиции, а от нас ще зависи тази амбиция да я изпълним с прагматични и адекватни действия”, добави Габриел.
Според неяе важно държави като България да имат своята национална стратегия, предвид спецификата на регионите. Каквато и да е стратегията, обаче най-важното ще бъде да се следи какво се случва с работните места и с устойчиво зададените тенденции за икономическо развитие.

„Моят ресор има най-голямо значение за зелената сделка. Напомням, че 35% от 100-милиардния бюджет на програма „Хоризонт Европа” е предвиден за зелената сделка, 4 от 5-те мисии са свързани с борбата с климатичните промени, защото всички искаме опазване на водите, добро здраве и чиста храна, интелигентни градове”, каза още еврокомисарят и добави, че затова се е концентрирала за запазването на този бюджет.

Габриел коментира и Брекзит, като обясни, че до края на годината няма промяна относно политиката на Великобритания към българските граждани. „Предстоят ни обаче сериозни преговори за целия пакет и най-вече какви ще бъдат нашите отношения с Обединеното кралство след 1 януари догодина, когато то вече ще бъде третирано като трета страна. Трябва да запазим и правата на студентите ни“, посочи още еврокомисарят.
Цветана ТОНЧЕВА