Мария Габриел: Отпуснати са 10 млн. евро за откриване на ваксина срещу коронавируса, очакваме резултати до 2-3 месеца

Снимка: Пресофис на Мария Габриел

Пловдив. Отпуснати са 10 млн. евро по програма „Хоризонт 2020“ за борба и откриване на ваксина срещу коронавируса. Това съобщи в Пловдив българският еврокомисар Мария Габриел, при посещението си на Търговската гимназия, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. По думите и средствата вече са на разположение на научните изследователи в Европа.

„Това, което ние очакваме от тях е да работят в екип, да обменят данни така, че максимално бързо да постигнем резултат. Очаквам в следващите 2-3 месеца, на фона на това, че има екипи в няколко от държавите членки, които имат яснота що се отнася до ДНК–то и морфологията на вируса, да ни предложат и бързо решение“, поясни Мария Габриел.
Тя уточни, че Европа има екипи в Италия и Франция, които вече имат яснота за това в какво се състои вируса.
По думите и това е един конкретен пример как програмата „Хоризонт 2020“ не е нещо елитарно и направено за консорциуми, до който нямаш достъп. Това е една възможност много бързо с наука да се носи полза и най-вече в областта на здравето на хората.
Поканата за кандидатстване за тези средства е била отворена до 12 февруари, като в момента се обработват кандидатурите, каза още Мария Габриел. Според нея има голяма активност в страните от ЕС и ще е нужно още малко време, за да бъдат идентифицирани те и най-важното е да бъде ясно, че те ще работят в екип.

„Тази сума няма да отиде за един единствен екип. Важното е много бързо да има обмен на данни за това, с което разполагат, за да може бързо да се напредне“, добави Мария Габриел.

Цветана ТОНЧЕВА