Мария Георгиева,Сдружение на онкоболните в Горна Оряховица : 670 нови случая на ракови заболявания са регистрирани във Великотърновска област от началото на годината

Благотворителен концерт набира средства за хора с онкологични заболявания  в Горна Оряховица. Проявата се организира от Сдружението на онкоболните в града и е част от събитията, посветени на Световния месец за борба с рака – октомври. Това обясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново председателят на организацията Мария Георгиева.  Прочетете повече за това какво предстои в региона до края на месеца и какво сочи статистиката за разпространението на този тип заболявания в региона в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-жо Георгиева, октомври е обявен за Световен месец за борба с рака на гърдата. Какво подготвя Сдружението на онкоболните в Горна Оряховица по този повод.

Мария Георгиева: Нашата организация има доста мероприятия по този повод, но и поради факта, че именно сега ние навършваме 15 години от основаването си. Започнахме още в началото на месеца с пресконференция за медиите. На 8 октомври организирахме Релакс за укрепване на духа и тялото, който бе воден от Краси Бакалова – нашата психотерапевтка, която работи с нас от самото начало. Такъв Релакс ще имаме и на 22 октомври. Той ще се проведе в Регионалния ни център от 17.30 часа. На 11 октомври направихме и молебен за здраве на жителите на град Горна Оряховица и региона, като сляхме молебените на две църкви, за да може да слеем и енергията за здраве на всички, защото нашата организация работи и за болните, и за здравите хора. Днес ни предстои посещение в Габровската организация, съвместно с колегите ни от Русе. Ще отидем в Соколовския манастир и ще бъдем на едно откриване на Спорна зала. Последното ни и най-голямо мероприятие ще е благотворителен концерт на 7 ноември от 18.00 часа от Зала 1 на Общината. С него ще набираме средства за онкоболни от втора и трета ремисия или това е след химио или лъчетерапия. Част от сумата ще бъде дарена за рехабилитация и възстановяване на един онкоболен, завършил студент, който е безработен в момента. Той е с нас от дете и от тогава ние го подкрепяме. Друга част от парите ще е за превантивна профилактика в четири средни училища в Горна Оряховица. Ще говорим с ученици от 9-ти до 12-ти клас, като темите ще са „Здравословно хранене“, „Здравословно мислене“ и „Превантивна профилактика“.

Фокус: Паралелно с всички прояви, които организирате, в последните 15 години Вие водите и статистика за онкологичните заболявания в региона. Какво сочат данните от последната година?

Мария Георгиева: Общо за страната регистрираните онкоболни са 2 090 000 души. От тях са починали около 627 хиляди души. Годишно от рак на млечната жлеза се разболяват около 4000 жени, като от тях са починали около 1000. В САЩ с 30% е намалял ракът на млечната жлеза чрез скрининг мамографии. В структурата на смъртта, в световен мащаб, на първо място са сърдечно-съдовите заболявания – 65,5%, а на второ място са онкозаболяванията -22%. Всеки осми човек на планетата умира от рак. Всяка четвърта жена умира от рак на млечната жлеза. Прагът на заболелите от рак на гърдата пад под 20 години. Има операция на 14-годишно момиче. Границите на възрастта на онкологичните заболявания се движи между 20 и 80 години. Според статистика от 1963 година до сега за Великотърновска област общо са регистрирани 34 537 заболели от рак, а само за Горнооряховска община те са 6527 души. С карцином на млечна железа за областта са 3 894, за Горнооряховска община те са 801. Като имате предвид , че с карцином на млечна жлеза има и мъже.

Фокус: В духа на тези тревожни данни нека припомним на читателите малко повече за превенцията. Колко често трябва да се правят прегледи?

Мария Георгиева:  В тази част държавата погледна малко към нас и заболяванията, които зачестиха. Но все още има едно сериозно ограничение, защото при личните лекари, например, е разрешено  да се правят безплатни скрининг прегледи на хора в диапазона от 40 години до 70 години, а другият диапазон – до 40 години, защото и там има много заболели? Същото се отнася и за хората над 70-годишна възраст. Задължителен безплатен скрининг трябва да има и за хората, които са прекарали болестта. Те трябва да се наблюдават по-често от веднъж годишно, както е разпоредено. Освен това прегледът не трябва да е само физически, а и с мамогрф.  Трябва да Ви кажа, че във Великотърновска област в момента има 8 886 човека, които трябва да следят. Само за Горнооряховска община са 1 737, а с карцином на млечна жлеза за областта са 1689, а за Горнооряховска община 330. Така, че трябва да има скрининг и неговата възрастова граница да се разшири. Освен това съветвам и без да са насочени от лекар, хората да си правят прегледи. Те трябва сами да ги изискват, защото когато заболяването се открие в ранен стадии, то може да се ограничи, а ако диагнозата закъснее – това може да е фатално.

Фокус: Дали имате данни и за новозаболелите?

Мария Георгиева:  Да,за 2019 година в областта имаме 670 новозаболели, като това е до края на август. За Горнооряховска община те са 127. В това число с карцином на млечна жлеза за областта са 64, а за железничарската община – 13.

Луиза ТРАНЧЕВА