Мария Калайджийска, скиор: Минимум две години са необходими, за да се научи човек да кара ски и да се качи на по-високите писти

Мария Калайджийска, скиор от Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Колко време е необходимо, за да се научи човек да кара ски?

Мария Калайджийска: Минимум две години са необходими, за да се научи човек да кара ски и да се качи на по-високите писти. Най-напред е важно човек да се научи на малките писти и едва след това да се качи на големите писти. Спускането от големите писти без необходимия опит крие огромни рискове от падания, които може да бъдат причина за счупвания и по-сериозни травми. Преди години е бях състезател по карането на ски. За жалост вече не съм, но от седем годишна съм по пистите. Съществува огромна разлика между карането на сноуборд и ски. Качвала съм се на сноуборд, но при ските изживяването е по-различно и човек има повече контрол на двете дъски. Най-правилният и разумен подход в този спорт е, когато човек се научи и едва след това да пробва с големите предизвикателства като във всеки един спорт съществува известен риск.

Фокус: Какви опасности крие планината?

Мария Калайджийска: Времето в планината се променя за секунди и това крие огромни рискове. Никога не знаеш дали ще бъде слънчево или студено. Не е възможно и няма как да се научи предварително прогнозата, защото планината има свой характер. В планината времето се променя често. По време на един излет може да тръгнеш на ясно и слънчево време като точно след час е възможна гъста мъгла, вятър и облачност. Препоръчвам на всички, които карат ски да бъдат много разумни и внимателни. Аз съм бивш състезател и съм от хората, които се справят добре с този спорт, но въпреки това никога не си позволявам да си спускам извън пистите, защото е много опасно. Планините Рила и Пирин крият своите опасности и не е нужно да си имаме чак такова голямо доверие, защото планината е непредсказуема.

Фокус: Защо сте се отказали да се занимавате професионално с този спорт, предвид това, че сте имали много постижения?

Мария Калайджийска: Зимните спортове са скъпи, но тръпката е неописуема. Единственото ски училище в България за скиори е в Самоков. Има и в Боровец, но когато става дума за ски училище, в което може да ходиш на училище, докато си състезател – това е в Самоков. Осъзнах, че това е труден вариант, а и климатът също е една от причините, защото снежната покривка се променя и няма как да знаеш кога ще ходиш на състезания и дали ще бъде имаш достатъчно време за подготовка за състезания в други държави.

Фокус: Какви емоции носи всяко едно състезание?

Мария Калайджийска: Емоциите на състезателите са големи. Аз съм печелила много медали, но е необходима сериозна подготовка, а емоцията при победа е като при всеки спорт – невероятна. Въпреки това наградите никога не са ми били единствения стимул. В момента най-големият ми стимул е, че имам възможност да карам ски със семейството си както и, че съм провокирала интереса на много хора около нея към този невероятен зимен спорт.

Фокус: Кое е най-важното нещо за безопасността на скиорите?

Мария Калайджийска: Добрата екипировка е най-важното нещо за предпазването на скиорите. Добре екипираният човек е предпазен, когато падне, за да не се нарани много като по този начин ще се предпази от травми и счупвания. Добрата екипировка е важна и за телесната температура. Във планината температурата на въздуха не е като в града при зимно време, а е много по-студено и затова хората трябва да са топло облечени. Най-важното нещо за скиорът да има каска, защото при едно падане главата може да се нарани, а последствията от това може да бъдат фатални и непоправими. Когато бях състезател получих травма в един тренировъчен ден. Една жена, която не се беше научила да кара добре – беше пред мен и се сблъскахме като тогава беше чист късмет, че нямах счупване на гръдния кош. Всичко в този невероятен, но и опасен спорт се случва с времето.

Фокус: Какви емоции Ви носят излетите в планината?

Мария Калайджийска: Снежните уикенди за мен са удоволствие, изживяване и емоция. Това са моментите, които прекарвам със семейството си. Планината ни дава най-напред топлина, защото емоциите и изживяванията са по-топли от студеното време.

Денис НИКИФОРОВ