Мария Новакова, Държавен архив-Видин: Навършват 130 години от решението на Видинското градско общинско управление да започне строителство на Девическо училище

Снимка: Държавен архив - Видин

Навършват 130 години от решението на Видинското градско общинско управление да започне строителство на Девическо училище, каза за Радио „Фокус“ Мария Новакова, от Държавен архив – Видин. Тя посочи, че през 1889 г. на 13 март  в общинското управление се събират общинските съветници, кметът Петър Пигулев и неговите помощници Ванко Джонов и Сава Христов, представителите на градските еснафи и градският инженер Евгени Геслер, за да обсъдят предложението на училищното настоятелство. „Няколко месеца по-рано се е споминал първият български екзарх и видински митрополит Антим и съдържанието на неговото завещание е известно на гражданството. Покойният митрополит дарява значителна сума за изграждането на училищна сграда на мястото, което е предоставил приживе и градското управление е готово да започне строителството. Инж. Геслер вече е подготвил една предварителна скица за новото здание, което трябва да бъде на два етажа и да побира умножаващите се всяка година ученички от началните отделения и прогимназията“, каза Мария Новакова. Тя допълни, че градските старейшини възлагат на инж.Геслер  да подготви подробен план и сметка за нужните разходи и закриват заседанието.

 Мария Новакова обясни, че сградата е завършена две години по-късно, през 1891 г. и в нея се настанява девическото училище, а от 1907 г. – новооткритата реална девическа гимназия, която от януари 1911 г. става държавна. По инициатива на учителите от 1898 г. училището носи името на екзарх Антим І като израз на почит и благодарност към щедрия дарител. „Поради това, че сградата е боядисвана в зелено е останала в речника на видинчани като “Зеленото училище”.
През периода 1944–1945 г. сградата е използвана за военна болница от частите на Трети украински фронт, разположени във Видин.  След 1954 г., когато девическите училища се сливат с мъжките, сградата става дом на ІІІ основно училище“, каза Новаков. От 1983 до 2012 г. в нея се помещава видинската математическа гимназия. Днес нейни стопани са учениците и педагозите от училище „Св. Климент Охридски”. 

Анна ЛОЗАНОВА