Мария Новакова, Държавен архив – Видин: Като видински градоначалник Димитър Балев въвежда безплатното здравеопазване и открива общинска аптека

Снимка: Радио "Фокус" - Видин

Мария Новакова, главен специалист в Държавен архив – Видин, в интервю за предаването „Чудесата на Северозапада“

 

Радио „Фокус“: Кое основното в дейността на Димитър Балев като кмет на Видин?

Мария Новакова: През тази година се навършват 155 години от рождението на Димитър Балев –  печатар, издател, журналист, общественик и девети кмет на Видин след Освобождението. От 17 юли 1908 –до 7 януари 1915 година е кмет на Видин, 110 години се навършват тази година от избирането му за кмет. Като видински градоначалник Димитър Балев въвежда безплатното здравеопазване, открива общинска аптека, която предлага безплатни лекарства за бедните граждани, предприема стъпки за редовното почистване и благоустрояване на града. Димитър Балев поставя началото на „Видински общински вестник“, а като публицист допринася за разпространението на здравната просвета сред населението. „Той е роден в Охрид, недалеч от църквата „Свети Климент“ на 10 септември 1863 г. Неговият дядо по майчина линия е загинал в Пожаревац като участник в съзаклятие против династията на Караджорджевичите . Някъде по размирните пътища в Румъния умира и вуйчо му Любо на когото майка му възлага надеждите си за помощ след овдовяването си. Още преди неговата смърт семейството се мести във Видин, където Димитър Балев завършва местното класно училище и се сприетелява с учителя Димитър Хранов“, казва Мария Новакова. Едва 11-годишен Димитър Балев помага на Димитър Хранов – учителя си в издаването на вестник „Ступан“. През 1885 г., когато Димитър Хранов напуска Видин и се установява в Букурещ той взима със себе си своя ученик и го настанява на работа в печатницата на Любен Каравелов.

Радио „Фокус“: Пътят на Димитър Балев след Освобождението на България?

Мария Новакова: Завърналият се в освободения Видин младеж работи като писар в общинското управление, контрольор в ковчежничеството и в Министерството на финансите в София. Известно време е иконом в Образцов чифлик край Русе, но вестникарството и печатарството остават негови предпочитани занимания.

Радио „Фокус“: Кога е избран Димитър Балев за кмет?

Мария Новакова: След изборите от юли 1908 година новият общински съвет във Видин, формиран изцяло от радикал-демократи избира Димитър Балев за кмет. Според неговия биограф д-р Бърни Бончев той е първият видински градоначалник, излъчен от партия с ясна програма за промените, от които се нуждае тогава Видинската община във всички области.

Радио „Фокус“: Каква е обстановката във Видин в началото на 20 век?

Мария Новакова: В първото десетилетие на 20 век Видин продължава да търси своя модерен облик, липсва водопровод и канализация , в дворовете на къщите се разхождат домашни птици, прасета и кучета, които нерядко оживяват и градските улици. Боклукът се събира само от централните улици и после се изсипва в блатата край Видин. През града периодично преминават  епидемии от скарлатина, морбили, тифус, върлуват туберкулоза и малария.

Радио „Фокус“: Какви са първите инициативи на Димитър Балев като кмет?

Мария Новакова: Сред първите инициатива на новата управа  са мерки за поддържане на чистотата на улиците и обществените заведения. Тази дейност преминава от функциите на административен служител в правомощията на общинската санитарна служба. На 4 февруари 1909 г. се обявява, че общината започва да изхвърля боклука всеки ден от всички улици от центъра, а останалите улици ще се почистват през ден. Упоритостта на кмета в хигиенизирането на града е съчетана с непримиримост към нечистотиите и лошите навици. Той въвежда и далеч по-ефикасен санитарен надзор над хранителните продукти, които се предлагат във Видин, както и на хората, които ги продават. Извършват се редовни ревизии на обществените заведения, въвеждане на медицински прегледи, санитарни книжки на съдържателите и сервитьорите  в кръчми, както и в хотели, страноприемници. Многобройни са документалните свидетелства за глобите на граждани, търговци и занаятчии за неспазване на санитарните норми. Кметът наказва за замърсени дюкяни и кръчми за липса на санитарни книжки, за неявяване на санитарен преглед в общината.

Радио „Фокус“: Как организира Димитър Балев медицинската помощ за населението?

Мария Новакова: Димитър Балев пръв въвежда безплатна медицинска помощ за всички граждани. В проектобюджета за 1909 г. се предвижда назначаването на трима градски лекари, като единият от тях е за училищата, на които се определя прилично възнаграждение, дори по-високо от това на кмета, но, те нямат право на частна практика. Отчитайки високите разноски за заплащане рецептите на бедни граждани Балев замисля създаването на общинска аптека издейства необходимото разрешение от Върховния медицински съвет и с помощта на компетентни съветници подготвя сметки за разноските. На 6 юли 1909 година общинските съветници дават разрешение за откриването на общинска аптика и отпускат необходимата сума за обзавеждането й и издръжката й. Освен безплатните лекарства за бедните новооткритата аптека осигурява и по 300 грама рибено масло за слабите деца през зимата. Отзвукът от работата на Димитър Балев надхвърля границите на Видин и общината. Списание „Духовна пробуда“ пише за дейността на Видинската община като първа стъпка за социализиране на медицината. Списание „Народно здраве“ открито поддържа първата по рода си обществено санитарна реформа на Видинската община. Списание „Медицинска беседа“, съобщавайки за санитарните реформи във Видин ги препоръчва на всички български общини. Заслуга на Димитър Балев е подобряване на хигиената във видинските училища, поправката на старите и построяване на две нови училищни сгради, оборудването им с нови чинове, въвеждане на норма на почистване на класните стаи, организиране на летни лагери за учениците. Вестникарската школа звършила образованието на Димитър Балев дава отражение в работата му в общината. Той поставя началото на „Видински общински вестник“ , който излиза от 1909 до 1941 година и се разпространява безплатно в града.

Радио „Фокус“: По време на управлението на Димитър Балев България преживява две войни.Как се справя Димитър Балев като кмет?

Мария Новакова: През времето на двата кметски мандата на Димитър Балев , като вторият е незавършен поради ранната му смърт, през Видин и България преминават две Балкански войни,поставили на изпитание организацията на градския живот. Кметът се справя с напрежението по осигуряването на продоволствието, обсадата, пленниците, епидемиите, но силите му са изцедени и не могат да се възстановят. Мисълта за неизпълнения дълг и недовършената работа не го оставя на мира и при обявяването на Балканската война, той напуска санаториума в Троян, където е изпратен на лечение и се завръща във Видин. Димитър Балев угасва тихо на 15 януари 1915 г., няколко дни след като е обявил, че ще си вземе отпуск, за да си почине. Иронията е очевидна – кметът осигурил добри здравни грижи за всички местни жители, популяризирал здравословния режим на работа и почивка си отива на 51 години, изпълнен с проекти за бъдещето без да се е възползвал от възможностите за лечение и почивка.

Анна ЛОЗАНОВА