Мария Новакова, Държавен архив – Видин:  По време на управлението на д-р Бърни Бончев Видин  се водоснабдява, пресушават се блатата, построяват се тротоари и бордюри

 

Мария Новакова, главен специалист в Държавен архив –Видин, в интервю за предаването „Чудесата на Северозапада на Радио „Фокус“

Радио „Фокус“: Какво знаем за живота на д-р Бърни Бончев и как става кмет на Видин?

Мария  Новакова: Д-р Бърни Бончев е роден през 1877 г. в Разград, но още от гимназиална възраст свързва живота си с Видин. Дипломирал се в Швейцария през 1903 г., той се завръща в България и от 1905 г. започва работа във Видин – отначало като училищен лекар, по-късно – в създадената от него служба “Борба с маларията”, а от 1934 до 1938 г. е назначен за кмет на града. На поста на градоначалника той заменя трагично загиналия Симеон Стоицев. По това време д-р Бончев е вече 57 годишен, опитен и познаващ отлично проблемите на крайдунавския град. В богатия му личен архив и в материалите на Видинското градско общинско управление, съхранени в Държавен архив – Видин се пазят множество документални свидетелства за този период от живота му, който оставя значима следа в модернизирането на града.

Радио „Фокус“: Кое е най – характерно за управлението на д-р Бърни Бончев?

Мария Новакова: По време на неговото управление се вземат редица мерки за благоустрояване и хигиенизиране на Видин – градът се водоснабдява, пресушават се блатата, построяват се тротоари и бордюри. Той лично ръководи закупуването, доставката и поставянето на водопроводните тръби, настоявайки да се приключи със строежа преди началото на Видинския панаир от 1938 г.

Негова е заслугата за създаването на квартал на циганите извън Видин, където се преселват стотици видински жители, населяващи дотогава крайдунавската «Бара махала», която редовно се заблатявала и ставала източник на болести и епидемии. Неговото предложение за отпускане на всяко домакинство по 150 кв. м. общинска земя за построяване на жилище се приема единодушно от общинските съветници.

Радио „Фокус“: С какво е известен още д-р Бърни Бончев?

Мария Новакова: Д-р Бърни Бончев е известен и с неутолимия си интерес към видинската история, който дава живот на множество краеведски съчинения. По негово време и по негова инициатива се решава да се изгради паметникът на загиналите във войните от 1912-1913 и 1915-1918, който сега се намира на площад «Бдинци», открива се паметник на генерал Кръстьо Маринов, а на 5 юни 1936 г. по негово предложение Общинският съвет приема генерала-защитник на града през 1913 г. за почетен гражданин на Видин и решава да даде името му на видинска улица. Енергията и идеите на д-р Бончев стоят и зад изработването на герба на Видин от 1936 г., наименуването на стари видински улици на видни дейци на Българското възраждане, духовници и революционери, заслужили и почитани видински граждани.

Радио „Фокус“: Как приключва неговата дейност като кмет?

Мария Новакова: През 1938 г. той напуска кметското кресло сам, като обосновава оставката с напредналата си възраст и крайното изтощение, които не му позволяват да продължи работата по благоустрояване на Видин.

Но пенсионната възраст не слага край на неговата активност. В годините на Втората световна война той е мобилизиран да организира борбата с маларията в Битолска и Скопска област, от 1 декември 1945 г. е назначен за началник на Института за борба с маларията във Видинския край, а през 1950 и 1951 г. е началник на новосформираната Окръжна санитарно-епидемиологична станция в нашия край.

През целия си живот д-р Бърни Бончев е изнесъл стотици беседи и сказки, написал е над хиляда статии, брошури и книги на здравнопросветна тематика, за благоустрояването на селища, за историческото минало и Видинския край и много други. Той поддържа активна литературно-публицистична дейност до смъртта си на 24 януари 1968 г.

Анна ЛОЗАНОВА