Мария Новакова, Държавен архив – Видин: Руси Коджаманов  е неуморен радетел за модерно музикално образование и запазване на българската музикална традиция

Снимка: Държавен архив - Видин

 

Мария Новакова, главен специалист в Държавен архив – Видин, в интервю за предаването „Чудесата на Северозапада“ на Радио „Фокус“

Радио  „Фокус“: Руси Коджаманов не е роден във Видин, но за видинчани той е един от хората допринесли за духовното въздигане на този край. Така ли е ?

Мария Новакова: В културните хроники на нашия град винаги ще се пази името на Руси Коджаманов – композитор, педагог, хоров диригент, музикален фолклорист, посветил голяма част от таланта и енергията си на Видин и на музикалната култура на неговите жители.

Днес ще се опитаме да събудим паметта за този достоен мъж и неговия принос за културното събуждане на Видин. Той е роден през 1866 г. в с. Вардун, Търговищко, но след завършване на педагогическото училище в Шумен през 1884 г. потегля към Видин, където работи като учител по музика от 1884 до 1886 г. След няколко години, през които преподава в Русе и Габрово, създава семейство и му се раждат двама сина – Любен и Тихомир, той се завръща в крайдунавския град и остава тук до края на живота си.

Радио „Фокус“: С какво се отличава преподавателската дейност на Руси Коджаманов?

Мария Новакова: Като преподавател той поставя основите на модерното музикално образование във Видин, създава и ръководи ученически хорове, коледарска група с ученици от Мъжката гимназия и лазарска – с момичета от Девическата гимназия. Интересът му към музикалния фолклор го отвежда до неговите извори – той събира и записва народни песни и обичаи от Русенско, Варненско, Шуменско, Търговищко, Омуртагско, Габровско, Видинско и Западна България, които публикува в Сборник за народни умотворения, наука и книжнина, сборник “Нови песни за вечеринки и утра” и във в. “Музикален живот”. Във Видин името му се свързва и с основания от него през 1894 г. първи български смесен църковен хор.

Радио „Фокус“: Оценена ли е дейността на Руси Коджаманов от видинската общественост?

Мария Новакова: Приносът му за музикалното образование и музикалната култура на града е оценен още приживе. 40-годишнината на неговата учителска и обществена дейност през 1924 г. е отбелязана с концерт-бенефис по негови творби, на който юбилярът е посрещнат с цветя и бурни аплодисменти, връчва му се орден „Св. Александър” с парична награда от 3 000 лв. от Министерството на народното просвещение, а общинското управление го дарява с парцел за изграждане на собствена къща. На тържеството са прочетени множество приветствия, някои от които придружени с парични дарения, напр. 4 000 лв. дар от видинските търговци.

Радио „Фокус“: Какви документи сесъхраняват във Видинския архив за Руси Коджаманов?

Мария Новакова: Документални следи от богатия и активен живот на Руси Коджаманов се съхраняват в Държавен архив – Видин, предадени от неговия внук Людмил Коджаманов – автобиографични бележки от периода март 1916 – август 1933 г., дневник, афиш с програма на бенефисния концерт, снимки, статии.

Наскоро при нас постъпиха интересни снимки на Руси Коджаманов, издирени, откупени и дарени от Иван Спасов – любител на историята на родния край. Те са придружени с обяснителни надписи, направени собственоръчно от учителя по музика към края на живота му. Снимките са с времеви обхват от 1883 до 1924 г. и на най-ранната откриваме 17-годишния учител сред колеги от Варненски окръг на учителски курс. Той е добавил, че след този курс е постъпил в педагогическото училище в Шумен. На следващата снимка – от 1904 г. виждаме дами в характерното за епохата облекло и шапки, офицери и цивилни, на снимката е написано: “Черковния хор, основан в 1894 год., фотографиран около след десет години. Съставът му е много променен. ….” Следват имената на участниците и уточнението “Настоящата бележка направил в 1929 г. в гр. Видин Руси Кодж.”. Запазена е и фотоследа за състава на смесения черковен хор от септември 1914 г. – на 20-годишнината от създаването му, както и две снимки на Руси Коджаманов сред създадени и ръководени от него струнни оркестри на Девическата гимназия – от 1907 и 1924 г.

Фотодокументите са обработени като част от архивната колекция “Дарено от Иван Спасов” и могат да бъдат използвани в читалнята на архива. Използвам случая да изкажа благодарностите на видинския архив към господин Спасов за родолюбивия жест и доверието му към нас като пазители на националната памет.

Анна ЛОЗАНОВА