Мария Озтюрк: Чрез колаборация „Моята България“ създадохме колекция, представяща всички аспекти на българщината

Мария Озтюрк, основател на колаборация „Моята България“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Колаборация „Моята България“ е нещо, което представя нетрадиционно традиционното – българския бит, архитектура и въобще българската култура и обединява българите, независимо в коя точка на света са с идеята да се запазят корените. Как започна всичко това?

Мария Озтюрк: Всичко тръгна много случайно. Подобен род колекции, изработвани от тортени декоратори, не е нещо ново в света. В България не беше правено. И тъй като има изключително много талантливи български декоратори, професионалисти, а и любители, ми хрумна идеята, че бихме могли да направим нещо подобно и в България. Това стана миналата година. Имаше поканени българи, които живееха в чужбина повече и разбира се в Родината и работейки отново по тази тема – „Моята България“, ние създадоха една колекция, представяща култура, изкуство, архитектура, фолклор, всички аспекти на българщината. Тогава обществеността посрещна идеята много радушно. Представянето беше само по интернет. Създадохме си страничка в два от обществените форума. Получихме много съобщения, хората се чувстваха истински щастливи, че сме направили нещо подобно. И след тази колекция, представена сега в галерия „Тихото гнездо“ в Балчик, ръководството на Културния център се свързаха с мен и ме поканиха експонатите от първата изложба да бъдат представени в реална изложба край морето. Естествено нямаше как да представим всички неща, тъй като много от участничките живееха в чужбина. И аз предложих да направим втора и това ще се получи, дай Боже, като традиция, да подредим в изложба неща от първата колекция плюс нови. Поканих стари участници, поканих и нови като се стараех повечето да са от региона на Варна, защото ще бъде по-лесно да донесат своите неща. И ето това е факт.

Фокус: Колко човека се включиха в колаборацията от самото й начало?

Мария Озтюрк: От самото начало, колаборация е чужда дума, ние избягваме да я използваме, но така е прието в света да се наричат такъв вид събития, бяхме 18 човека. Сега се включиха 15 души, само едно момиче има в чужбина. Нейният проект („Двореца“ в Балчик) е прекрасен, той стана корица за постера на нашата изложба. Зюбейра Адемова, тя живее в Канада. За съжаление няма как да изпрати проекта си. Всички останали проекти с изключение на още един много прекрасен, от София, по технически причини не можа да дойде. Действително много интересни неща се получиха. От това, което виждам като реакции, вече качихме снимките в социалните медии, действително много хубави неща.

Фокус: Интересно е как чужденците приемат тези творения?

Мария Озтюрк: Преди малко точно премина една немска група. Спряха се и с голям интерес разгледаха нашите произведения. Преводачката ме помоли накратко да обясня за какво става дума и след като казах, че всичко това е направено от захар, от специално моделираща маса, наречена фондан, просто всички ахнаха. Попитаха естествено ще има ли дегустация. Това са макети, които са предназначени за изложба и въпреки, че всичко което се вижда, може да се консумира, използвани са сладкарски бои, вътре е стиропор с цел да се запази по-дълго време.

Фокус: Как един човек, роден в малкото градче Габрово, се чувства в космополитния, изгубващ Истанбул?

Мария Озтюрк: Преди дни за около 4-5 дни си бях в Габрово пак по повод едно много приятно събитие – открихме там друга изложба, пак от захарни творби, но на габровска тематика и участниците бяха само габровци. Докато изложбата в „Двореца“ е с национално участие, от цялата страна. Как се чувствам?! Малкото, спокойно градче Габрово ми липсва честно казано, защото Истанбул с неговия ужасен трафик действително много изнервя хората. Но големият град си има предимства, защото той е един град с многовековна култура и несъмнено допринася за моето развитие като творец.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА