Мария Пантелеева, психолог: Началото на училищния живот е много вълнуващо време за вашето дете, отделете му време и му дайте възможност да разказва за преживяванията си

Радио“Фокус“ – Бургас разговаря с психолога Мария Пантелеева за вълненията около първия учебен ден и трудностите в училище.

Фокус: С края на летните дни и началото на есенните месеци, за учениците настъпва и учебната година, която е не така желана и чакана с нетърпевие. Има и деца, които по-драматично преживяват този период. Какво може да бъде направено в този момент, за да се помогне на детето, да не приема положението си толкова сериозно и като нещо толкова лошо?

Мария Пантелеева: С наближаването на учебната година нараства и вълнението на децата, и напрежението на родителите. При мисълта, че започват училище, те винаги са нервни и това е нормално. Всички бързат и са подложени на стрес, за да свършат всичко навреме. Независимо от това, опитайте се да избегнете хаоса и да създадете една хармонична атмосфера без стрес у дома. Ако запазите спокойствие, това ще се отрази и на настроението на вашите деца.

Фокус: Как стои въпросът с децата, които за пръв път прекачват прага на училище, т.е. при първокласниците?

Мария Пантелеева: Първият учебен ден е много вълнуващ за първокласниците и техните родители. Повечето деца очакват с нетърпение този ден, но има и деца, които трудно се сбогуват с детската градина и се адаптират по-трудно към новите условия на училищната среда. Този процес има индивидуална продължителност, която зависи не само от обективните особености на средата, но и от субективните възрастови и индивидуални възможности на детето за адаптиране.

Колкото по-добри са спомените на децата от първия учебен ден, толкова по-мотивирани са да посетят училището и в следващите дни. В първи клас децата се уморяват бързо и се нуждаят от достатъчно сън, за да бъдат добре отпочинали и концентрирани на следващия ден.

Фокус: Каква е ролята на родителя в адаптациония период на детето и по време учебната година?

Мария Пантелеева: Началото на училищния живот е много вълнуващо време за вашето дете и то ще се прибира у дома всеки ден с нови впечатления от училище. Отделете му време и му дайте възможност да разказва за преживяванията си. Помогнете му да почувства, че не е само със своите страхове и проблеми. Най-важно е родителите да бъдат внимателни към това, което детето казва и разказва. Ако имате дете, което обича да споделя, ще научите много за случващото се в училище – за учителя, учебните материали, атмосферата в класната стая, игрите в училищния двор, дори за джобните пари и сандвичите на съучениците му. Слушайте и дайте шанс на детето да разказва за своя нов свят, да изрази своите емоции и преживявания. Ако детето не обича да споделя и разказва, не го насилвайте да го прави. Но ако имате неприятното чувство, че детето мълчи, защото не се чувства добре в училище, не чакайте твърде дълго, за да се свържете с учителя.

Фокус: И стигнахме до един от основните въпроси – домашните. Това също не от любимите, а понякога и от лесните задачи за децата. В този момент какво правим ние като родители, за да им помогнем да се справят и с тази мисия?

Мария Пантелеева: Всеки родител мечтае детето му да си подготвя домашните бързо и самостоятелно, но реалността често е различна. Особено важно е да се помага на първокласника, но не и родителите да написват домашните. Помогнете на детето чрез преформулиране на условието и задачата, насочвайте го към допуснатите грешките, без да ги поправяте сами, отговаряйте на въпросите му. За да му помогнете да развие самостоятелност е необходимо търпение. Бъдете максимално последователни и в същото време насърчавайте детето. Не трябва да се сравняват децата едно с друго. Обърнете внимание на индивидуалността на вашето дете, за да разшири своите интелектуални, творчески, умствени и социални умения. Подчертавайте неговите положителни страни, хвалете го честно за постиженията и компетентностите му. Показвайте солидарност, като вземете сериозно коментарите и критиките му по различни теми. Родителите трябва да знаят, че детето има нужда от ясни правила, от здравословно самочувствие и независимо от училищните резултати, то е обичано от своите родители. Този период е труден както за децата, така и за техните родители и учители. Затова е важно да се познават някои от неговите особености, за да бъде подкрепен ученикът. Но с много обич от страна на родителите, познаване на възрастовите особености от страна на учителите и ясни правила у дома и в училище, детето може успешно да се адаптира към училищния живот.
Деница ДИМИТРОВА