Мария Попова, психолог: Всеки онкологично болен човек се нуждае от психологическа помощ, била тя от близките му, или от специалист

Тази седмица отбелязваме дни на борба с рака. По този повод Радио „Фокус“-Бургас разговаря с Мария Попова, психолог в Отделението по медицинска онкология и координатор в отдел „Пациентски грижи“ в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас за нуждата от психологическа помощ по време на борбата с онкологичното заболяване.

Фокус: Г-жо Попова, в Отделението по медицинска онкология, вашата дейност е да давате психологическа помощ на пациентите с онкологични заболявания. Всеки пациент ли с онкологично заболяване има нужда от такъв вид подкрепа?

Мария Попова: Ракът  е болест, която се развива различно при всеки човек. Всеки човек се нуждае от психологическа помощ, била тя от близките му, или от специалист. Това зависи от  индивидуалните качества на пациента, от неговите съпротивителни сили, от тежестта и развитието на заболяването, от отношението на лекарите към него, както и от това, дали има добра семейна и социална подкрепа.

Фокус: Как може психологът да помогне на пациенти с рак?

Мария Попова: Психологът ще ви помогне да откриете в себе си силата и способността да създавате свои собствени стратегии за по-добър и пълноценен живот с болестта. Една от най-важните задачи на психолога, който работи с онкоболни пациенти е да им помогне да намерят баланс между бремето на болестта и т.н. време „без рак”. Чувствата като страх, гняв, скръб, мрачни мисли и т.н. имат своето място в живота на пациента. В същото време трябва да има часове, дни, в които на фокус да не бъде заболяването, а приоритет да бъдат грижата за дома, близките, домашния любимец, социалните контакти, ангажираност с различни дейности, хоби и т.н.

Фокус: Има ли друг вид подкрепа?

Мария Попова: Друг вид подкрепа са групите за самопомощ, където се срещат хора с аналогични проблеми. Тези групи дават възможност за споделяне на опит, полезна информация, както и кураж, надежда, емоционална топлота, разбиране и съчувствие. Творческите подходи като танци, арт-терапия, музикотерапия също помагат да се намали тревожността, болката и да се подобри настроението. Има пациенти , за които подкрепата от психолог, участието в групи за самопомощ или творчески подходи не са достатъчни и в този случай е необходимо пациентът да се обърне към психиатър, за да му бъде назначено и медикаментозно лечение.

Фокус: Съществува ли според Вас т.н. „личност на рака“?

Мария Попова: Няма „личност на рака”! Има рак на личността! Злокачественото заболяване  засяга както тялото, така и психиката. Съществуват общи за всички хора черти и уникални черти, характерни за отделния индивид. Няма две лица, които са напълно сходни и следователно няма две лица, които отговарят по един и същ начин на дадено събитие.

Фокус: През последните години все по-често се твърди, че ракът е психологически обусловен. Какво мислите?

Мария Попова: Убеждението, че ракът е психологически обусловен, често кара засегнатите от болестта да обвиняват себе си, че са живели погрешно. Факт е, че отрицателният дългосрочен стрес е вреден и увеличава риска от заболявания. Но в същото време, разбира се трябва да се вземат предвид и генетичните,  хранителните,  физическите причини, както и токсините в околната среда, радиацията, злоупотребата с алкохол и тютюнопушене и т.н.

Фокус: Вярно ли е, че депресията е една от причините за онкологично заболяване?

Мария Попова: Депресията не е причина за онкологично заболяване, а е реакция на болестта. Убеждението на мнозина, че човек се разболява от рак поради депресия, определени личностни черти, стрес  на работното място или загуба на важен за него близък е научно недоказано. Също така няма доказателства, че положителното мислене и позитивното отношение към живота предотвратяват появата на рак.

Фокус: Нуждаят ли се близките на болните от рак от психологическа помощ?

Мария Попова: Когато човек усети дъха на смъртта, това засяга и неговите близки. Те са тези, които се грижат за него, помагат и го насърчават да се излекува. Именно близките трябва да се справят с тежките последствия от емоционалния стрес на пациента, като раздразнителност, депресия и емоционална нестабилност. Те поемат лошите му настроения, разходите по лечението му и тежестта на ежедневния ангажимент към него, докато трябва да вършат ежедневната си работа и да съхранят своя нормален живот. Поради това те също се нуждаят от психологическа грижа.

Фокус: Какви биха били вашите заключителни думи към нашите читатели?

Мария Попова: Ако вие или човек, близък до вас, се изправи пред  диагнозата „Рак“, то заедно с лечението на онколозите е добре да потърсите и подкрепата на психолог. Той е този, който ще помогне на вас и вашето семейство да се справите с несигурността и да намерите  решение на проблемите възникнали в следствие на заболяването.
Деница ДИМИТРОВА