Мария Радулова, природозащитник: По време на тежка зима, кучетата в приюта в с. Каменар бедстват

 

За състоянието и здравето на кучетата в приюта в с. Каменар през тежката зима, Радио „Фокус” – Варна разговаря с природозащитника Мария Радулова

„Фокус”: Г-жо Радулова, какво е състоянието на кучетата, които се намират в момента в общинския приют в село Каменар?

Мария Радулова: Преди няколко дни в приюта в Каменар ходиха представители на една организация, които публикуваха снимки в интернет мрежите. Тогава пътят за Каменар беше непроходим, трябваше да се ходи с джип. От тях се разбра, че кучетата са били в зимен капан. Това е така защото откритите халета, в които те живеят имат високи покриви. когато има силна снежна буря и виелица, снегът се завърти и влиза безпрепятствено от тези високи покриви. Наистина отстрани на сградата бяха сложени някакви найлони, но върху самата клетка нямаше нищо. Снегът е проникнал отгоре и е затрупал кучетата, както са живи вътре в клетките. Това не бяха няколко кучета, а над 90 броя. Никой не знае точния брой и никой не може да твърди какво е станало в самия приют. Всеки който отива там, трябва да си мълчи. Според мен там има нещо нередно защото сайта на общината там не работи от една година. Животните там се прикриват. Всички животни, които са в приюта в Каменар трябва да са публикувани на страницата на сайта приют. това е приют, а няма сайт от една година. Човек трябва да ходи постоянно и непрекъснато да подпитва и да пуска достъпи, за които аз имам хиляди неприятности.

„Фокус”: Преди няколко дни варненци протестираха срещу нехуманното отношение към кучетата в приюта.

Мария Радулова: Да, точно така. Тези открити халета и открит тип приюти още от миналата година има потвърдено решение на Върховния съд, което не подлежи на обжалване. По този начин се нарежда на министерство на земеделието, още от времето на Мирослав Найденов, че има промяна в наредбата. Халетата трябва да са от закрит, а не от отворен тип, както беше при стария си вид от 2008 година. Ако наистина двете халета бяха нормални и направени щеше да е различно. Първо хале, където е кастрационният център и където се настаняват болни и ранени животни е също в окаяно състояние и вече не е годен за ползване. Преди две години се отпуснаха средства за ремонт. През месец януари дори идваха представители на Министерство на земеделието. с тези пари, без да се гласуват, позакърпиха малко кучкарника, но какво се оказа – след две години се искат нови пари. Първо хале от години, откакто се е открило от 1994 година е непригодно за ползване. То не е направено както трябва с нормални материали. Този кастрационен център трябваше да бъде така направен, че при него да има само леки подобрение, както във всяка къща, а не да има нужда да се строи отново. Закърпва се с едни некачествени материали, след което нас не ни допускат там за да направим контрол. Винаги казват, че там се кастрират кучета и никога не допускат. Аз случайно отидох да търся едни кучета в началото на месец ноември. вратата беше отворена, аз влязох и какво да видя. Страшна картина. На осми ноември на страницата на една организация във Варна бяха публикувани снимки по случая.

„Фокус”: В какво точно се изразява проблема с това първо хале?

Мария Радулова: Цялото хале беше почти негодно за ползване. Там имаше няколко кученца, които трепереха, а беше още осми ноември. Там има улеи за септичната яма и сигнализирах, че е възможно малките кученца да паднат там и няма да могат да излязат защото няма решетки. Много пъти, когато съм ходила с граждани, една жена беше паднала и си беше навехнала крака в тази яма, която е непосредствено пред вратата на клетката. Там трябваше да се направят скари. това не е никакъв приют. това е един център за източване на средства.  Трето и четвърто хале също не отговарят на изискванията , а първо хале вече е официално затворено и отново няма да работи нормално за кастрацията защото сега се чакат пари. Важна е кастрацията, а те обърнаха програмата по свой вид. Не се спазва никакво законодателство. Те почти не кастрират. От улиците се прибират вече кастрирани животни, което противоречи на Закона за защита на животните.

Петко ПЕТКОВ