Мария Райнова, Куклен театър- Благоевград: Професионалната изработка на кукли е доста сложна и ние искаме да подложим основите за такова

куклен театър

Мария Райнова, директор на Куклен театър- Благоевград в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

 Фокус: Г-жо Райнова, стартира „Работилничка за кукли“. Какво представлява таз инициатива?

Мария Райнова: Инициативата е озаглавена  „Работилничка за усмивки“ и се намира във фоайето пред салона на Куклен театър- Благоевград. Работилничката ще се превърне в сцена за изява на малки и големи, тъй като в нея могат да се включат децата и техните родители. Помощник на децата в интересните занимания ще бъде художничката Меги. Нейната грижа ще бъде всеки „работник“ да създаде своя уникална кукла. Целта на инициативата е да подтикне подрастващите към усвояване на нови занимания и развиване на въображението им. Работилничката ще бъде отворена всеки ден, без неделя, от 10.00 до 12.00 часа, а след това от 15.00 до 17.00 часа. Нашата художничка е измислила интересни начини, чрез които децата да направят от най- различни материали своите кукли, като началото се започва с по- прости неща, които се усложняват в процеса на работа куклите и дори една първична марионетка, която може да се направи и така децата ще могат да развият своите тактилни умения и своето въображение под вещото ръководство на нашата художничка- Миглена Методиева. Пред салона на Кукления театър са разположени масички и столчета, където ви очаква и нашата художничка. Разполагаме с всички необходими материали, а от децата и техните родители се иска само да дойдат.

 Фокус: Куклите, които ще се изработват съвременни ли са?

Мария Райнова: Ще бъдат изработвани съвременни кукли и всичко, което бъде изработено ще остане за децата. В зависимост от техните интереси ние ще ги наблюдаваме и ще видими  на къде точно са се насочили. Ще усложняваме до известен степен изработката.

Фокус: За първи път ли се провежда такава работилница?

Мария Райнова: Да, или поне аз не съм чувала друг път да е имало работилница, която да е специфична за кукли. Има различни работилници и ние от няколко години пробваме различни неща. В началото правехме маски за 1 юни на площада, а след това започнахме да правим картички за Нова година и така усложнявахме лека полека нещата съвсем неусетно, за да се стигне до изработката на кукли. Тези кукли са и функционални, тъй като някои от тях са моливници. Тази първична марионетка, за която говорим има няколко модела, които да развиват тактилните умения на децата, които са много важни, нали знаете, че те непрекъснато седят пред компютрите и някак си сръчността им лека полека се загубва. Професионалната изработка на кукли е доста сложна и ние искаме да подложим основите за такова нещо, защото ако децата се хвърлят директно в сложното ще се откажат бързо. Те са нетърпеливи и не можем да отговорим на тази бързина. Според мен ако лека полека се случат нещата е по- добрия вариант. Вие знаете, че ние се занимаваме с детска психология и в крайна сметка гледаме да съобразим всичко с тях. Ние отдавана имахме идея да го направим това, а даже мислехме да е малко по- рано, но нещата се случиха точно по този начин.

Фокус: През лятото Куклен театър ще работи ли или и вие излизате в творческа почивка?

Мария Райнова: През лятото Куклен театър- Благоевград почива, но до 10 юли тази работилничка ще работи. Вие знаете, че ние сме сезонна дейност и абсолютно всички държавни и общински театри почиват през лятото.

Лора КАЛЧЕВА