Мария Райнова, Куклен театър-Благоевград: С постановката „Халифът Щърк“ сме кандидатствали в редица фестивали тази година

Мария Райнова, директор на Куклен театър-Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин относно постановките, които подготвя и представя културната институция в момента

 

Фокус: Какви представления представя Куклен театър-Благоевград в момента и какво подготвяте занапред?

Мария Райнова: В момента Куклен театър-Благоевград представя няколко пиеси. Една от тях е „Таласъмът Тропалан“, която е по българска народна приказка, с режисьор Даниела Христова и сценограф Христина Стоилова. Приказката е за доброто и за злото и защо не трябва децата да се страхуват от таласъми, както подсказва и самото заглавие. Също за по-малките играем и пиесата „Виж колко е просто“ на режисьора Веселин Нанев. Тя е с марионетки и е за по-малките ни зрители. Разказва се за едно момченце, което в сънищата и фантазиите си посещава един приказен свят на буболечки и калинки, като ще видим какво се случва след това с него и как то променя отношението си към природата. Най-новата ни постановка, която готвим в момента се нарича „Халифът Щърк“. Тя ще е дело на режисьора от македонски произход – Дарко Ковачовски с куклите-марионетки, които са дело на Надя Василева Ковачовска. С това се занимаваме, в момента подготвяме новата си постановка, която трябва да излезе на 5 април. Споменах вече, че тя отново е с марионетки, което е класическа форма на кукления театър, в която актьорите не се виждат, а марионетката е на преден план. Готвим се за откриването на нашата работилница през лятото – работилничка за изработване на различни елементи и кукли. Тя ще бъде достъпна за всички деца два пъти седмично в сградата на Кукления театър, която е сграда и на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Фокус: За какво се разказва в „Халифът Щърк“?

Мария Райнова: Халифът Щърк“ е една класическа приказка, в която се разказва за един халиф, неговия везир и един магьосник, който се явява лошият в историята, който омагьосва халифа, а как ще се омагьоса и ще срещне любовта, ще видите когато дойдете да гледате нашата постановка на 5 април.

Фокус: Работилницата през лятото, за която споменахте, кога ще бъде открита?

Мария Райнова: Смятаме на 1 юни с празника на детето да стартираме с нея. Нашите художници Миглена Методиева и режисьорът Дарко Ковачовски, който е и кукломайстор, както и сценографката Надя Ковачовска, ще се занимават с тази работилница за деца.

Фокус: Подготвяте ли някакво участие във фестивали или турнета?

Мария Райнова: Турнета имаме непрекъснато, знаете че традиционно всяка пролет или есен обикаляме целия регион, като стигаме и до най-малките населени места. Надявам се тази пролет отново да имаме възможност да го направим, защото претърпяхме лека авария с нашия автобус, но се надявам да имаме нов, с който да продължим да обикаляме. Що се отнася до фестивалите, вече сме кандидатствали на няколко места. Знаете, че фестивалите претърпяват една селекция, в която те сами избират постановките, които да се играят. Ние сме кандидатствали навсякъде, където сме могли и се надяваме някъде да бъдем класирани. Става въпрос за фестивала „Златна искра“ в Крагуевац-Полша; за „Златния делфин“ във Варна и други, но това са по-значимите фестивали. Надявам се все някъде да можем да направим впечатление с нашата продукция, така както направихме впечатление и взехме награда с „Вълшебната овца“ през 2015 година.

Фокус: Сега с кое представление сте изявили желание да участвате във фестивалите?

Мария Райнова: Точно с „Халифът Щърк“-  новото ни представление, така че се надявам да постигнем някакъв успех. Знаете, че това всъщност е наградата за нашата работа – да ни забележат, децата да са доволни, родителите да са доволни, а и все пак ние сме в една малка театрална общност, в която признанието не е маловажно. Общинските театри незаслужено остават встрани от конкуренцията и битката с държавните театри, но ние се опитваме да променим точно това – да създаваме качествена продукция, така че да сме конкурентно способни спрямо техните условия.

Фокус: Колко хора работят в Куклен театър-Благоевград?

Мария Райнова: 20 човека с мен – съвсем малък колектив сме.

Фокус: А достатъчни ли са?

Мария Райнова: Когато театърът е бил държавен, работещите тук са били доста повече. Има служби, които ни липсват, но пък се оправяме, така че за момента да. Винаги има какво да се желае, винаги има какво да се изпипва и да се изисква, не е същото като да работиш в държавна структура, в която има всичко. Ние съвместяваме много длъжности. При нас един човек не работи само една нещо, а задължително е и нещо друго. Например осветителят е и сценичен работник; театър-майсторът е и озвучител понякога; така че ние съвместяваме нещата и сме принудени да го правим, за да покриваме всички нужди.

Фокус: А всъщност проявяват ли интерес децата и техните родители към Кукления театър?

Мария Райнова: Слаба Богу да, и родителите се забавляват също толкова, колкото и децата, което е много приятно. Някак си родителят успява да влезе в детския свят и да си почине малко от ежедневието, което е много релаксиращо и приятно. А пък и ние си правим постановките, така че да са наистина гледаеми и за деца, и за родители. Винаги се стараем доброто да побеждава и да възпитаваме един по-приличен език, който е важен, още повече като се чува от сцената. Стараем се да възпитаваме едни ценности, които да им бъдат полезни и по-нататък, когато станат големи.

Натали СТЕФАНОВА