Мария Стоянова: Австрия традиционно е сред топ-инвеститорите в България

Мария Стоянова, СЕМ

Мария Стоянова, завършила журналистика в Австрия, в интервю за предаването „ Добро утро България“

Водещ: 31-годишният Себастиан Курц и неговата Австрийска народна паратия печелят предсрочните парламентарни избори в Австрия, сочат предварителните резултати. Второто място е за социалдемократите. Крайнодясната “Партия на свободата“ остава трета. Официалните резултати ще излязат в средата на седмицата. Страната отиде на предсрочен вот след разрив в управляващата коалиция между социалдемократи и консерваторите. Именно Курц призова за провеждане на предсрочни избори. Как протече вотът, според Вас, беше ли очакван резултатът?
Мария Стоянова: Беше очакван заради фокусираната, решителна и завладяваща стратегия на лидера на консерваторите Себастиан Курц. Той успя да отвоюва хегемонията в дяното пространство и според някои, да превърне Австрийската народна партия в собствен фенклуб. Погледнато в цялост обаче, през последните пет месеца в алпийската република се състоя изключително интригантска дори мръсна надпревара за местата в Националното събрание и държавното ръководство. От редиците на социалдемократите излязоха фалшиви акаунти в социалната мрежа „Фейсбук“ на предполагаеми симпатизанти на Себастиан Курц, с цел да го дискредитират. В крайна сметка това очевидно не е навредило на Курц. Излиза, че избирателят проявява любопитство към политическите игри, но не променя позицията си заради тях или както казват вече в Австрия – без интерес към калта, няма битка.

Водещ: Има коментари, че Себастиан Курц, ще бъде първият най- млад канцлер, ако окончателните резултати показват неговата победа. Това според Вас ще му помогне ли в бъдеще или ще бъде пречка за него?
Мария Стоянова: За Себастиан Курц в алпийската република говорят като за най-големия политически талант след Бруно Крайски, който е бил канцлер в продължение на цели 13 години. Курц вече 7 години е активен на политическата сцена в родината си. В началото е подиграван и дори осмиван, но сега е уважаван и ценен. На 24 години става държавен секретар или според нашите административни номенклатури, заместник – министър по проблемите на интеграцията – един доста сложен ресор. След това е външен министър. През периода, в който ръководи австрийската дипломация, се представя изключително суверенно на международната сцена. Не допуска грешки, печели популярност. Това подсигурява и трасира неговия успешен път нататък – към канцлерския пост. Поради тези причини младостта му вече не е обект и повод за дискусии в Австрия. Идеологията, зад която застава политикът Себастиян Курц, предизвиква полемики. В този план, от идеологическа гледна точка, действителният победител на изборите се оказва Свободната партия на Хайнц-Кристиан Щрахе. Той успя да наложи риторика срещу чужденците, мигрантите и бежанците. Това беше риторика, която завладя и консерваторите, и дори социалдемократите. Избирателите в Австрия, които преди може и да са се притеснявали да гласуват за популистка партия на Хайнц-Кристиан Щрахе, получиха алтернатива в лицето на Себастиан Курц.

Водещ: След окончателните резултати, какво ще последва за Австрия, какво ще се промени?
Мария Стоянова: Окончателните резултати се очакват в четвъртък. Преброяването продължава толкова дълго заради условностите, които трябва да се спазят при отчитане на подадения по пощата вот. До тогава има време и възможност за много спекулации. Най- новата сред тях е възможността Хайнц-Кристиан Щрахе – лидерът на Свободната партия, за когото се твърди, че в личностен план не е голям почитател на политическата звезда Себастиан Курц, да предпочете да се коалира с Кристиан Керн, лидерът на социалдемократите и досегашен канцлер. Самият Керн не е изключвал възможността за такава коалиция. От европейска, от българска гледна точка, това са важни процеси с голямо значение. Във втората половина на 2018-та Австрия ще поеме от България председателството на ЕС.

Водещ: Преди изборите, пред нашата медия подчертахте изключителното значение на парламентарните избори в Австрия за нашата страна. По какъв начин те могат да повлияят на България?
Мария Стоянова: Австрия много наподобява на България. Това е европейската държава, която най-много би трябвало да ни интересува и вълнува – не само заради сходната си големина и население. Традиционната основа на австрийската външна политика, съвпада с българските национални интереси. Важно значение има и фактът, че в почти всяка икономическа сфера у нас има активно бизнес-участие от Австрия. Компаниите от алпийската република продължават своите ангажименти в България през всичките 28 години на прехода. Австрия е сред топ-инвеститорите в страната ни. В сферата на културата също има много активен двустранен обмен. Разбира се, не на последното място са и множеството наши сънародници, които се образоват в Австрия, работят и живеят там. Всичко, което ще се развие в правителствена програма след съставянето на кабинет, ще засегне и нас.

Водещ: Още преди изборите, Себастиан Курц обеща да провежда твърда политика спрямо мигрантите – тема, която се наложи като основна по време на предизборната кампания. Ще бъдат ли изпълнени тези обещания от негова страна?
Мария Стоянова: Себастиан Курц показа, че е изключително последователен в своята политика. В Германия вече говорят за предполагаема „орбанизация“ на Австрия. Някои откриват сходства между Себастиан Курц и унгарският премиер Виктор Орбан и затова дори го наричат „алпийския Орбан“. Изразените, по време на предизборната кампания, позиции се различават от тези на германския канцлер и френския президент. Двамата залагат на солидарността и сплотяването на ЕС. Себастиан Круц по-скоро се е изказвал като привърженик на националните решения. Заради това има дори такива, които предполагат разширяване на т.нар. Вишеградска четворка в петорка. Всичко това обаче са само догатки. Още няма правителство, няма управленска програма, няма дори официално оповестени окончателни изборни резултати.
Деница УЗУНОВА