Мария Стоянова: Германия без правителство поне до март

Мария Стоянова, СЕМ

Мария Стоянова, специализирала в Бундестага в интервю за сутрешния блок „Добро утро България“

Водещ: Ръководството на Германската социалдемократическа партия е съгласно да започне преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за съставяне на ново правителство, като всички опции се поставят на масата. Какви са изискванията на ГСДП и каква е картината към момента? Анализ по темата ще направим с Мария Стоянова. Най-после изглежда, че е направена крачка напред към изход от политическата криза в Германия. На свой конгрес делегатите на ГСДП гласуваха с мнозинство партийното ръководство да започне преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел. Кое придава особена важност на тези преговори и като цяло какъв би могъл да е изходът от тях?
Мария Стоянова: В редиците на социалдемократите съпротивата и скептицизмът по отношение на широката коалиция остават. Решенията на конгреса не променят нищо. Препятствията по пътя към създаване на ново правителство не са отстранени. На социалдемократите не им е лесно да пристъпят за трети път към коалиция с Ангела Маркел като по-малкия партньор. Това за тях се оказва голяма дилема. Страхът от още по-голяма загуба на доверие сред избирателите е движещата или по-точно парализиращата сила. Освен по отношение на Ангела Меркел, социалдемократите в Германия изпитват недоверие и към собственото си партийното ръководство. Това е разбираемо, като се има предвид, че на два пъти само за два месеца, лидерът Мартин Шулц обяви оттегляне на партията в опозиция и ново начало. Вече има друг прочит на събитията и затова се казва, че става въпрос за дълг да не се отказват разговори на консерваторите. За да държат ръководството си под око, делегатите на отминалия конгрес поискаха да гласуват за всяка крачк по време на разговорите, които се очаква да започнат в сряда вечерта. Това прави пътят към нова коалиция още по-дълъг и труден.

Водещ: Кои биха били темите, по които не е изключено да има сериозни разминавания между преговарящите при обсъжданията?
Мария Стоянова: Като основна тема социалдемократите изваждат един свой стар хит – гражданската застраховка. Те предлагат неприемлив за консерваторите модел, според който всички граждани да плащат на едно място, от което да се поемат мединските разходи. Шансовете да се намери компромис по този въпрос се определят като “0”. По другите теми като миграция, образование, пенсии и заетост, дори данъци и отчисления “солидарност” могат да се намерят компромиси. Дори по въпросите, които се отнасят до Европа.

Водещ: В рамките на проведения в Берлин конгрес на ГСДП председателят й Мартин Шулц представи визията си за Обединени европейски щати до 2025 г. – това е една конкретна дата, която той фиксира. Това ли е цената, която социалдемократите определиха за коалиция с канцлера Ангела Меркел?
Мария Стоянова: Това е нещо, което разделя германския избирател, а знам, че разделя и европейците . Става въпрос отново за стара социалдемократическа идея от преди цели 100 години – в друго време и в други условия. Тогава, в далечната 1925 г. германските социалдемократи взимат решение, още преди да е имало Европейски съюз, за създаване на Европейски Обединени щати, по американски модел. Затова Мартин Шулц фиксира 2025 г., защото тогава ще се закръглят 100-години от това решение. Консерваторите в Германия отхвърлят тази идея. На предложенията на френския президент Макрон, на които социалдемократите се позовават, реакцията също е резервирана. При тях става въпрос за общ бюджет в Еврозоната и европейски финансов министър. Натискът върху Ангела Меркел да вземе отношение по тези въпроси за европейското бъдеще расте. Възможно е обаче, тя да не отхвърли напълно идеите на Макрон с ясното съзнание, че тя няма да се реализират.

Водещ: Има ли опасения да се стигне отново до задънена улица за консерваторите?
Мария Стоянова: Томас де Мезиер, и.д. министър на вътрешните работи, казва че до март месец за правителство ще бъде рано да се говори. За след това е твърде рано да се каже.
Започнат ли преговори между социалдемократите и консерваторите е възможно те да завършат успешно, но това не е трасиран път, по който просто ще се върви. Именно, защото еуфорията в средите на социалдемократите почти не се забелязва. Затова не изненадва и фактът, че консерваторите започнаха напоследък отново да споменават за “правителство на малцинството” още преди първите разговори, които трябва да се състоят в сряда вечерта.
Деница УЗУНОВА