Мария Стоянова: Изборът между Шулц и Меркел прави от демокрацията удоволствие

Кандидатурата на Мартин Шулц за канцлер на Германия раздвижи изцяло политическия живот в страната. Коментара направи за Радио „Фокус“ Мария Стоянова, дългогодишен кореспондент във федералната република. Според нея изборът между Шулц и Меркел прави от демокрацията удоволствие, защото двамата са изключително противоположни. Меркел е уравновесена и трезва, а Шулц демонстрира отдавна очакваните от избирателите страст и жар.
„Оказа се, че това желание за политика или за правене на политика в един момент много липсва. Ако Ангела Меркел има голям плюс, то той е и нейният минус, а това е нейната обраност, нейното спокойствие. Разбира се, в определени моменти то има голяма положителна роля, но в други кара избирателите да очакват нещо повече, по-голям ангажимент, не голяма прецизност, а по-голяма страст, каквато Мартин Шулц предлага. Това, което в момента е голям проблем обаче и досега в германския изборен процес не е наблюдавало, не е преживявано, е фактът, че кандидатът за канцлер Мартин Шулц, лидер на партия, няма мандат в Бундестага, т.е. той е лишен от една естествена трибуна“, коментира Мария Стоянова.
Според нея и вътрешно-, и външнополитическите въпроси ще играят важна роля за тона на кампанията. Германското общество е изключително грамотно и зряло в политическо отношение и очаква от кандидатите конкретна програма и визия за действие, каза още Стоянова.