„Маскарадни игри“ се провеждат в село Камен

 „Маскарадни игри“ се провеждат в село Камен. Съборът е със състезателен характер и се провежда всяка година в навечерието на  Сирни заговезни в Сливенска община със смяна на домакинството на селищата. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен.

Организирането и провеждането на този празник цели да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, на съхраняване и популяризиране на локалната и регионалната  и специфика като културно наследство с важно място в съвременните културни процеси, като градивен елемент на ценностната система на българската нация.

В събора участват самодейни състави от селищата в региона и страната .  Сред обичаите, които ще бъдат възпроизведени са „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”, посрещане на кукери в дома.

Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките  на традиционния годишен календар на обредния цикъл.

Всички състави са оценявани от жури в състав: Председател – доц. д-р Владимир Демирев, фолклорист, етнолог в РИМ „Д-р Симеон Табаков“; Членове – Добринка Славова, уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен  и  Станка Иванова – хореограф.

Събитието се организира от Община Сливен, кметството на с. Камен и НЧ „Пробуда 1932”.

Всички групи ще получат  сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място  ще има парични награди.