Мащабен двубой между няколко гладиатори ще бъде пресъздаден по време на XV издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ в Свищов

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Велико Търново. Мащабен двубой между няколко гладиатори ще бъде пресъздаден по време на XV издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ в Свищов. Фестивалът стартира от 19.30 часа, с официална церемония и тържествен парад на групите по улиците на Свищов под светлините на факлите. Тази година се очаква за форума в Свищов да пристигнат 220 реанактори от цял свят. По традиция най-голяма ще е групата на „Storico Romano“ от Италия. Те ще се включат в най-тежките гладиаторски битки и ще пресъздадат трагедията „Един ден в дома на Пизон“. Вечерта ще бъде запален фестивалният огън от император Нерон и представители на местната власт, които ще връчат ключа на града на императора.
Събитията в съботния ден се пренасят в античния град Нове. Още в 09.30 часа императорът ще приеме парадния строй. В часовете от 10.00 до 14.00 часа децата ще имат възможност да се включат в различни ателиета и занаятчийски работилници. Кулинарното шоу започва в 10.00 часа. Шеф Божана Кацарова ще представи рецепти от античната древна кухня. Големите гладиаторски игри „Колизеум“ ще започнат в 18.00 часа. Гладиаторите от всички групи ще се състезават в категориите „най-атрактивен двубой“ и „гладиатор на народа“. Ще има платформа, на която ще има голям двубой между няколко гладиатори. Голямата битка между варвари и римляни започва в 20.15 часа. В късните час ще има стрелби с антично оръжие и огнени топки.
В неделния ден (9 юни) демонстрациите на групите ще продължат. Закриването ще се проведе от 13.00 часа, когато фестивалният огън ще бъде загасен.
„Фестивалът „Орел на Дунава“ е най-старото събитие на Балканите от подобен характер. Това е едно много силно и мащабно събитие, което вече създаде дълбоки кроени. Ние всяка година го надграждане, благодарение на добрата симбиоза между НПО, Историческия музей и местната власт в лицето на ръководството на Община Свищов“.

Надежда КРЪСТЕВА