Мая Иванова: Мая Иванова: Екипът на крепост Туида през 2016 година посрещна около 15 хиляди посетители

Крепост Туида

Интервю с Мая Иванова, ръководител на крепост Туида.

Въпрос: Госпожо Иванова, каква беше изминалата 2016 година за крепост Туида и за екипа, с който работите?

Мая Иванова: Предизвикателство!  Въпреки, че сме в намален състав, успяхме да въведем нови услуги и да предложим нови събития на своите туристи. В условията на финансова криза, в която се намира община Сливен, ние успяхме с минимум средства да постигнем максимум резултати. В началото на 2016г. разработихме план за управление, който от една страна съдържаше стратегия за съкращаване на разходите, а от друга – увеличаване на приходите, преразглеждане на някои договори, енергоспестяване и т.н. По отношение на приходите – стартирахме продажбата на сувенири, разширихме предлаганите услуги и увеличихме рекламата на обекта. Друго нещо, което беше много важно за нас през 2016г., бяха проучванията, които проведохме. Допитванията за общественото мнение и удовлетвореността на посетителите дадоха много добри и отлични резултати.

Въпрос: Колко туристи посрещахте през 2016 година?

Мая Иванова: През 2016 година посрещнахме около 15 хиляди посетители, като 10 хиляди от тях са заплатили входна такса, останалите са присъствали на събитията ни с вход свободен.

Въпрос: От кои градове на страната бяха те?  Имаше ли чужденци?

Мая Иванова: Преобладаващи са ученически групи. През 2016 г. се наблюдава засилване на посещенията на туристи от все по-далечни градове на България и чуждестранни туристи, за сметка на намаляващи местни туристи. По-голям е и броят на туристическите агенции, включващи Туида в туристически маршрути.

Въпрос: Колко карти от кампанията „Стани приятел на Сливен“ раздадохте?

Мая Иванова: Раздали сме почти всички карти, които получихме,  и в момента обсъждаме поръчката на нови.

Въпрос: Какво е мнението Ви за кампанията, която се организира от Община Сливен?

Мая Иванова: Кампанията е един много добър начин за популяризиране на туристическите обекти в Сливен и добър начин да накараме туристите да се върнат  отново в града. Отзивите, които получихме от посетителите, получили карти и печати, са изключително добри. От една страна всички проявяват любопитство и интерес към кампанията, от друга се чувстват поласкани и желани гости, получавайки този подарък.

Въпрос: Кое е по-различното  за Вас, след като крепост Туида получи отличието „Обект на годината“?

Мая Иванова: За крепостта това беше една изключителна възможност за популяризиране. Номинацията обедини града в навечерието на Коледа и накара всеки един сливналия да се гордее. За екипа ни наградата донесе увереност, самочувствие и разбира се – отговорност. Ние и тази година трябва да бъдем безупречни и да оправдаем доверието на нашите туристи и приятели от цялата страна и чужбина.

Въпрос: С какво се гордеете най-много?

Мая Иванова: Лично аз, като ръководител, се гордея най-много с екипа си. Дисциплиниран, отговорен екип от хора – професионалисти, отдадени на това, което правят. Но ключът на успеха ни се крие най-вече в това, че ние по-скоро направихме екипа наше семейство, а Туида – наш дом. Друго нещо, с което се гордеем, е това, че успяхме да спечелим много сърца. Ние получаваме безусловна подкрепа от съгражданите ни, много важна е и опората, която винаги намираме от страна на общинското ръководство, и не на последно място приятелското рамо на всички медии в Сливен.