Мая Казанджиева, Община Бургас: Все още има много трудности за хората с увреждания, въпреки че Общината полага огромни усилия да ги преодолее

Радио "Фокус" - Варна. Протест на родители на деца с увреждания

Бургас. Все още има много трудности за хората с увреждания, въпреки че Общината полага огромни усилия да ги преодолее. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Мая Казанджиева, директор на дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в Община Бургас

„Те са на различни нива. Свързани са с все още недостатъчно достъпна архитектурна среда. Въпреки че Бургас е може би най-достъпния архитектурен град в България, Общината полага огромни усилилия, за да я подобрява достъпната градска среда“, каза още Казанджиева.

По думите й това няма как да се случи нито бързо, нито лесно, тъй като всички стари сгради са недостъпни.

„Проведохме среща вчера с хора с намалена подвижност и представители на юридически лица с нестопанска цел  и камарата на архитектите и решихме да работим заедно за още по-добра достъпност. Защото се оказва, че има недостатъчна достъпност и по тротоари и пешеходни зони, до лечебни заведени, до образователните структури и различни институции“, добави Казанджиева.

Според нея друг от основните проблеми в тази област е, че няма адекватна подкрепа и за включването на хората с увреждания до заетост и доход. Все още  имало и незряла нагласа на обществото да приема хората с увреждания до всички сфери на обществения живот.

Веселина НИКОЛОВА