Мая Манолова, Омбудсман: Успех за България е полученият най-висок статут за правозащитна организация от ООН на институцията на Омбудсмана

 

Мая Манолова, Омбудсман в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод получения най-високок статут за правозащитна организация и пряк достъп до ООН на институцията на Омбудсмана и за кампанията „Великден за всеки, дари празник на баба и дядо“.

Водещ: Г-жо Манолова, институцията на Омбудсмана получи най-високия статут за правозащитна организация от ООН. Освен сериозно признаване за работата, индикатор за какво е това признание?

Мая Манолова: Това е голям успех за институцията, но той не е просто успех за омбудсмана. Това е успех за България, защото вече има правозащитна институция с най-висок статут, с най-високо признание. Това е и добро наследство, което ще оставим с моя екип на следващия омбудсман, защото освен признание, имидж и авторитет в международен и вътрешен план, този статут ни дава възможност да защитаваме правата на българските граждани. Ние вече ще имаме възможност като правозащитна институция с най-висок статут да поставяме проблемите с нарушаването на правата на българските граждани и на най-високи форуми, на форуми на ООН на различните комитети по правата и там да настояваме за тяхното разглеждане и за конкретните препоръки. Това не означава да очерняме България. Това означава да представяме обективен поглед върху правата на българските граждани. Институциите също участват в тези заседания. И в крайна сметка наистина да се получи една картина, която да е обективна, която да е адекватна, в резултат на която да последват препоръки. Много често единственият начин да накараме властите и институциите в България да се размърдат е да получат съответни препоръки от най-високо ниво в Европа и света.

Водещ: Прецедент ли е за България това признание?

Мая Манолова: Аз не бих го сравнила с признанието на работата на други институции. Да, добре е за България и за българите, когато всяка една институция успява да се докаже на международната сцена, успява да докаже, че защитава най-високите стандарти. Този статут не е празна дума. Този най-висок статут за правозащитна институция означава, че ние сме в помощ в съответствие на Парижките принципи, приети през 1993 година за институциите по правата на човека. Това означава, че в пълен обем ние изпълняваме тези принципи, тези стандарти за обективност, безпристрастност, прозрачност, независимост и за максимално широк мандат за плурализъм, което наистина е добър атестат за институция, която защитава правата на гражданите. Ясно е, че тя трябва да бъде достатъчно независима от властта, за да може да изпълнява своята функция. След въведената процедура всъщност ние сме повече от година и половина в процедура по подаване на заявление за акредитация, проверка на място, писма за препоръки, интервю, изслушване от Комитета за акредитацията. Става дума за акредитация от Световната глобална мрежа на правозащитните институции, която е към върховния комисар по правата на човека към ООН, най-високата институция, най-високото ниво в защитата на правата на човека в света.

Водещ: Това признание, както вие казахте, е сериозен атестат за вашата работа. Да се насочим към нея. Започна кампанията „Великден за всеки, дари празник на баба и дядо“. Възрастни и социалнослаби ще получат помощи, вече такива получиха в Шумен, Варна. Къде още предстои да бъдат раздадени хранителни пакети?

Мая Манолова:  Благодаря на всички доброволци, които се включиха в кампанията. Благодаря на всички добри хора, добри българи, хора с добри сърца, които се включиха в кампанията с СМС на 1255, с дарения на банковата сметка, открита и показана на сайта на институцията и на сайта на БЧК или които купиха продукти в някой от 44-те магазина в 14 града на цялата страна, в  които доброволци събираха в кампанията „Купи и сподели“. Вчера бяхме в Кърджали, където раздадохме 500 хранителни пакета в църквата, в централния православен храм и в централната джамия – един знак на толерантност, представен от институцията, който беше добре приет от гражданите на Кърджали. Днес ще бъдем в пенсионерски клубове в София. Отделно миналата седмица на Лазаровден бяхме в църквата в „Обеля“, утре ще бъдем в Стара Загора. В четвъртък ще боядисваме яйца на площад „Света Неделя“ във Велики Четвъртък под егидата на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, който благослови и тази година кампанията, за което огромно благодаря на него и на Българската православна църква. Днес ще се раздават пакети с храни в Перник и Кюстендил. В Шумен, Варна в Пловдив вече се раздаваха. Наистина кампанията протече много активно в 14 града. Цялата информация за това къде и как се събират продукти и как те стигат до възрастните хора можете да видите на сайта на институцията или във „Фейсбук“ в страницата на „Великден за всеки“.

Водещ: Преди дни представихте годишния доклад за дейността на институцията за миналата година. Можете ли да направите кратко резюме за нашите слушатели?

Мая Манолова: Сериозно нарастване на сигналите и жалбите и на гражданите, които се обръщат за помощ и съдействие от институцията, което показва, че и проблемите на хората стават все повече. Показва и огромните очаквания, които имат и от институцията на омбудсмана. Ние наистина намираме, че хората много често за в безизходица, че ние сме тяхната последна надежда, последната врата, на която чукат, което поставя на нашите плещи огромна отговорност. Още повече, че хората не очакват просто и само и единствено съчувствие. Те не очакват и единствено и просто и само да критикуваме институциите. Те очакват да решаваме техните проблеми. Всъщност това сме и правили. Анализът показва, че близо две трети от препоръките, които е изпратил омбудсманът, се изпълняват. Това означава, че не само по големите проблеми, проблемите на големи групи хора, с които се занимавах през миналата година: това беше кампанията с протеста на майките на деца с увреждания и реформата в политиките за хората с увреждания, например това беше кампанията срещу модерното робство, това беше кампанията в подкрепа на децата сираци, кампанията срещу двойните стандарти при храните, нашата европейска кампания. Но това означава, че във всеки конкретен случай, по конкретния казус, по конкретната болка на всеки човек от нас се очаква да действаме и да постигаме резултати, а не просто да говорим. Със сигурност има хора, които са очаквали, че техните проблеми ще бъдат решени. Има просто случай, в които омбудсманът, след като вече има съдебно решение, когато има произнасяне на институции, няма какво да направи. Но и тогава се опитваме да предложим други решения на гражданина така, че наистина да сме с него докрай. Много вълнуваща и интересна работа. Както казах, привилегия е да се работи за българските граждани. И с огромна благодарност към моя екип, защото хората виждат резултатите, институцията има високо доверие, висок рейтинг, но реално зад него, това доверие се приписва на омбудсмана – на мен, но реално зад него стоят трудът, усилията седем дни в седмицата на моя екип, на който и в парламент, когато представям докладите, а и в момента използвам случая да благодаря.

Водещ: В контекста на това, което казахте, продължава подкрепата на различни каузи. Предстои да подкрепите медицинските сестри. Какво следва по този казус?

Мая Манолова:  Утре ще бъдем на протеста в Стара Загора. Обещах, че ще подкрепям силно протестиращите особено в градовете и в лечебните заведения, в които върху тях се оказва натиск да не протестират. Там, където има страх, там, където хората буквално треперят за ниските, мизерни заплати, които получават. Но просто в много градове хората нямат друг шанс и избор и затова го казвам за пореден път, че е наистина недостойно да бъдат притискани хора, които се борят за хляба на семейството си, при това полагайки изключително отговорен и висококвалифициран труд, в който влагат сърце и душа и на който труд ние сме заложили живота и здравето си. Така че утре от 14.00 часа ще бъдем в Стара Загора, за да подкрепим медицинските специалисти там. А иначе всички медицински сестри, медицински специалисти, лекари имат пълната ни подкрепа. Наистина това е една много унизително оценена професия. Медицинските сестри са изчезваща, застрашена професия бих казала. Същото е и с медицинските специалисти. Ние като общество сме длъжни да им дадем своята подкрепа и да накараме институциите и властта – Министерството на здравеопазването, да го кажем конкретно, да ги оцени реално. Няма да стане с приказки и обещания. Няма да стане с подхвърляне на едни милиони сега, други милиони утре на този и на онзи. Хората очакват реформи, промени. Очакват дългосрочни решения. Очакват, че наистина техният труд ще се оценява по достойнство. 600 лева за медицинска сестра в тежко отделение е просто немислимо.

Водещ:  И още една ваша кауза. От три години се борите за припознаването на проблема за двойните стандарти при храните. Има пробив в посока на забрана за двойните стандарти. Как продължавате?

Мая Манолова:  Успех. Наистина голям успех за институцията и за българските граждани, защото ако допреди три години, когато започнахме кампанията, проблемът се отричаше и никой практически не вярваше, че може да бъде решен, сега не е така. След гласуването на Европейски парламент, променянето на 4 директиви, особено за нелоялните търговски практики, двойните стандарти при храните са забранени. Компаниите, които ще предлагат продукти под една и съща марка с различно по-ниско качество, ще бъдат глобявани. Сериозни глоби, не символични. 4 % от годишния оборот или 2 милиона евро предвид, че някои от тях имат бюджети, колкото този на България, Румъния и Гърция взети заедно. Става дума наистина за огромни пари и санкции. Факт е, че това е първата крачка, но вече процесът е необратим. Няма вече кой да каже, както примерно българските отговорни институции като преди три години, когато започнах кампанията, просто махаха с ръка и казваха: „Да, такъв ни е стандартът. Такъв ни е националният вкус. Няма как. Ако има изобщо проблем, вие да го решите“. Включително европейския омбудсман преди две години ми каза на среща в Страсбург: „Това не е моя работа. Всъщност какъв е проблемът? Всъщност не са отровни тези храни. Такъв ви е националният вкус, такива са ви възможностите да купувате“. Е, две години по-късно вече не е така. Проблемът е ясно обозначен. Той е заклеймен. Той е разобличен и е забранен. И има санкции за тези, които ще мамят потребителите, предлагайки им по-лошо качество  под една и съща марка и продавайки на по-високи цени с цел да трупат огромни печалби. Това е един оптимистичен финал на този Европейския парламент, защото показа и той, и европейските институции, Европейската комисия, че стоят зад своите граждани, че работи за своите граждани, а не зад огромните икономически и финансови интереси.

Елеонора ЧОЛАКОВА