Мая Манолова: Търновската конституция е най-демократичната и най-модерната за своето време, България може да се гордее с върховенството на човешките права

Велико Търново. Търновската конституция е най-демократичната и най-модерната за своето време. Това каза пред ученици във Велико Търново омбудсмана на Р България Мая Манолова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. По думите и освен с върховенството на правото, тогава, а и днес България, може да се гордее с върховенството на човешките права. „Гражданските права са били закрепени по един наистина напредничав и много модерен начин в Търновската конституция. Тя е една от първите конституции, които изобщо провъзгласяват принципа на общо и равно избирателно право“, заяви Мая Манолова. Тя подчерта, че право на глас са имали първоначално само мъжете, а след това и всички граждани над 21-годишна възраст, без значение от тяхното имотно състояние и без значение от тяхното образование. Омбудсманът подчерта, че още тогава гражданите на България са имали свобода на сдружаване, свобода на изразяване, което по думите и е уникално за времето си. Мая Манолова обясни на учениците значението на политическия плурализъм – правото на гражданите да участват в различни политически партии, което е основен демократичен принцип. Тя подчерта, че Търновската конституция е дала право на гражданите за безплатно и всеобщо начално образование. Като друго право, заложено в основния демократичен закон на държавата тогава, е била децентрализацията на местната власт – свобода на областите и общините да се самоуправляват, самоорганизират и разпределят финансирането си, съобразно нуждите на конкретната общност. „Няма как да не се опра на един сакрален текст на Търновската конституция, благодарение на който ние освен че се нареждаме сред първите държави в Европа, изпреварваме и Америка по разбиране тогава. Този текст казва: „Никой въ Българското Княжество не може ни да купува, нито да продава человечески същества.
Всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде, свободенъ става, щомъ стъпи на Българска територия“. Това е един принцип, закрепен в Конституцията, с който можем да се гордеем. Докато все още в държави от светa, в това число и в Америка съществува робство, в България неговата забрана е провъзгласена чрез най-високия акт, а именно българската конституция“, посочи Мая Манолова.

Надежда КРЪСТЕВА