Мая Мицова, ЦОП „Света Петка”: С летните занимания целим усвояване на нови конструктивни модели на взаимодействие и формиране на умения за работа в група

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Мая Мицова, управител на Център за обществена подкрепа „Света Петка” – Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Мицова, за поредна година Центърът за обществена подкрепа в Кюстендил организира летни занимания за своите потребители, какво включва тази програма?

Мая Мицова: Да, и през тази година екипът на Центъра за обществена подкрепа „Света Петка” е разработил план за лятната работа, в който сме заложили разнообразни и интересни за децата дейности. Основната ни цел е усвояване на нови конструктивни модели на взаимодействие и формиране на умения за работа в група и съответно повишаване на личната самостоятелност, самоконтрол, самокритичност. Групата е сформирана от деца – ползватели на услугата приблизително на еднаква възраст между 8 и 12 години със сходни проблеми. Заниманията са с фиксиран ден и час, всеки вторник в 10.00 часа. Ние вече стартирахме с екскурзия до зоологическата градина в София, проведохме и едно арт ателие за рисуване върху порцелан. Децата проявиха творчество, въображение, бяха много доволни от крайния резултат. Посетихме и кино прожекция на филма „Сладките грозничета”, който акцентира по един доста интересен и разбираем за децата начин върху проблема с приемането на различните сред нас.

Фокус: Какво ви предстои?

Мая Мицова: Предстои поход до местността със секвоите в Осоговска планина, по желание на децата сме включили в тазгодишния план и посещение на картинг пистата, където да упражнят своите умения да управляват картинг. Запланували сме и едно пътуване с влак до село Шишковци, където ще посетим къщата – музей на Майстора. Предвидили сме още две арт ателиета, където ще работим с различни техники, различни материали. Освен тях, ще организираме и кулинарно ателие, с цел формиране на уменията за самостоятелно приготвяне на здравословна закуска. Ще приключим дейностите по летния план с провеждането на спортно – състезателни игри и се надявам да изпълним целите, които сме си поставили, като същевременно осигурим незабравими летни емоции за децата и разнообразим ваканцията им.

Фокус: Да разбирам, че вие съчетавате полезното, приятното през ваканционните дни и обучението?

Мая Мицова: Задължително, при нас няма безцелни дейности. Всяка дейност е строго програмирана и замислена с цел да се развива нещо конкретно. Нашите цели са да формираме умения  за взаимодействие и подкрепа в група, да се подобри комуникацията сред децата, да формират умения за изслушване и споделяне на собствени преживявания, да се повиши личната им отговорност, чувството на емпатия и съпричастност. Основната ни цел, която допълнително сме си поставили, е да формираме в децата умения да комуникират едно с друго, защото голяма част от тях имат този проблем. За съжаление, в съвременното ни общество има прекалено много електроника около нас, децата се изолират пред компютър или телефон и установяваме, че не умеят да общуват, не умеят да играят, да взаимодействат. Това се опитваме да променим.

Фокус: Предполагам, че това е и за улеснение на родителите, които ви подкрепят във всяка една от дейностите?

Мая Мицова: Разбира се, всяко лято се чака с нетърпение стартирането на дейностите по летния план, защото това осигурява едно разнообразие на децата и едно спокойствие на родителите. Ние продължаваме и останалата си дейност – консултациите, обученията. Дейностите ни са структурирани в няколко основни направления. Едно от тях е консултативния процес, друго – работата по превенция, другото е обучения. Предстои ни сега едно обучение на кандидатосиновители. В момента изготвяме оценки на отделни случаи за родителска компетентност или родителско отчуждение. Доста работа имаме, но се справяме.

Венцеслав ИЛЧЕВ