МБАЛ „Св. Иван Рилски“-Горна Оряховица отново получи голямо дарение от холандската фондация за социална подкрепа

Велико Търново. Четвърти поред ТИР с дарения от холандска фондация пристигна в началото на седмицата в МБАЛ “Свети Иван Рилски”в Горна Оряховица. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Велико Търново от пресцентъра на лечебното заведение.

Дарението е на стойност около 15 хиляди лева и съдържа 36 броя легла, матраци, дюшеци, 50 броя болнични шкафчета, апарати за кръвно налягане, инвалидна количка, проходилка, кашон с еднократни тръби за кислород, санитарно- хегиенни материали, както и посуда за хранене на пациентите. Дарените мебелировка и консумативи вече са разпределени по всички отделения.

„Фокус“ припомня, че през април организацията дари линейка и мобилен ехограф, а стойността на даренията в двата тира, изпратени преди това, надхвърля 86 945 лева, посочи д-р Иванов.

Благодарение на благотворителите от Холандия болницата се сдоби и с матраци, електрически колички за пациенти, монитори, болнични легла, електроножове, електрокардиографи, перфузионни и инфузионни помпи, подемници с батерии, подвижни шкафове, мобилни носилки и др.

Организацията от години подпомага социални и здравни заведения в държави от Източна Европа като Полша, Румъния, Молдова, Украйна и България. От пролетта на 2019 г., холандските благотворители трайно подпомагат и общинската болница в Горна Оряховица.

Рени АТАНАСОВА