МВнР: Над 70 тежкотоварни автомобили са надплатили глоби в Турция, сумите ще бъдат възстановени

По данни на турските митнически власти, предоставени на Генералното консулство на Република България в Одрин, в периода 11-13 април 2019 г. от повече 70 леки и тежкотоварни автомобили с българска регистрация са били надвнесени суми за неплатени в срок пътни такси на територията на Турция. Става въпрос за граждани и превозвачи, платили повече 1000 турски лири. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. На 11 април в Турция, на излизане от страната на всички ГКПП беше въведена система на заплащане на неплатените пътни такси от МПС на територията на страната.
Българските граждани, собственици и ползватели на автомобилите, които имат съмнения, че са надплатили суми за пътни такси в този период, могат да подадат заявление за възстановяването им, като попълнят и подадат лично на Гише № 58 (Vezne) на ГКПП Капъкуле или изпратят на ел. адрес trakyaoburo@ticaret.gov.tr приложен формуляр. След получаване на формуляра от турските митнически власти ще бъде изчислен точният размер на надвнесената и подлежаща на възстановяване сума.
Възстановяването на сумата ще се извърши по един от следните начини:
– по сметката за заплащане на магистрални такси – OGS/HGS №;
– по банков път на посочената от българския гражданин във формуляра сметка (IBAN №);
– в брой на каса на ГКПП „Капъкуле“.
Необходимият формуляр може да бъде изтеглен от интернет-страницата на Генералното консулство на Република България в Одрин на следния линк:
тук