МВР: Трима души са загинали при пожари през последното денонощие

София. От началото на годината 17 души са загинали, а 32 са пострадали при пожари. За този период екипите на пожарната са спасили над 20 души. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Само за последните 24 часа огнената стихия отне живота на 62-годишна жена и мъж на 90 години. Вчера сутринта в пернишката пожарна e получен сигнал за възникнал пожар в барака на ул. „Св. Петка“. Произшествието е ликвидирано бързо от пристигналите на адреса два екипа огнеборци. При влизане в бараката е открито тялото на 62-годишна жена. Причините за пожара са в процес на установяване, мястото на произшествието е посетено от служители на полицията.
Тридесет минути преди полунощ в Столичната пожарна постъпил сигнал, че се виждат пламъци от къща в кв. „Горна баня“. Пристигналите на място пожарникари потушили огъня, а в дома открили тялото на 90-годишен мъж. Пламъците са унищожили 80 кв. м. покривна конструкция и домашно имущество. Причините за инцидента са в процес на установяване.
За да не се допускат сериозни инциденти и за да опазим своят живот и имуществото си, е важно да спазваме основните правила за пожарна безопасност.
Експертите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ напомнят използването на отоплителните и нагревателните уреди да става при стриктно спазване на правилата за пожарна безопасност, както и да се отчитат специфичните им характеристики. Задължително е на разстояние от един метър около тях да не се поставят и съхраняват горими материали. Преди да напуснем дома си е добре да проверим и да изключим всички отоплителни уреди. Препоръчително е да не покриваме електрическите уреди и да не сушим директно върху тях мокри дрехи. Статистиката сочи, че самотно живеещите и трудноподвижните хора, както и децата, са най-рисковите групи при пожар в бита.
В случай на възникнал инцидент, потърсете помощ на телефон 112.