Медицината не е стока, а ценност. Не можеш да искаш да печелиш от нея. Това е гнусно. Това каза в предаването „Тази събота“ по бТВ управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. „Има грипна вълна. Наистина протича тежко и то необичайно тежко, защото този щам тип В много малко хора са имунизирани за него и организмът няма защита. В момента този щам е доста труден за овладяване. Грипните вируси обикновено идват от южното полукълбо. Този щам бе регистриран за първи път в Австралия, подобен има и в Япония. Много е важно да се избягват контакти в този период с много хора. Винаги трябва да слагаме маска за предпазване. Има си национални български предпазни средства като чесъна, малката греяна ракийка, но в нея се слага и малко сол и има по-добър ефект. Сега имунизации не могат да се правят“, обясни проф. Плочев. Във връзка със състоянието на болниците в страната, той посочи, че има два варианта. „Единият вариант е да оставим на нещата на естествената финансова-икономическа еволюция. Другия вариант е да продължим по стария социалистически вариант – плащане, плащане, плащане. Това за мен е вариантът, който по никакъв начин не дисциплинира и не вкарва управителите в пътя. Той уточни, че ако е премиер, най-вероятно е щял да обмисли вдигането на здравната вноска“, допълни той. Проф. Плочев коментира, че не издъхват, защото имат още сили да бутаме. „Ще бутаме още една-две години и след това здравната система ще се срине. Просто не може да продължава така. Преразглеждането на бюджета на НЗОК означава да вземеш от образование, армия, екология и да дадеш на здравето. Системата е зле конструирана и генерира именно тези резултати – хроничен недоимък, поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко. Премиерът е изключително положително ангажиран да решим този проблем. Вторият проблем е как законодателно ще се реши тези пари да се използват“, обясни проф. Плочев. Управителят на НЗОК посочи, че разходите са толкова големи и ирационални за здраве, че се плаща за бутикова услуга, а се получава стандарт „Илиянци“. „Не се отричам от думите си. За съжаление, за 6 месеца не можах нищо да променя и не знам дали въобще ще мога да променя. Аз съм боец, но наистина съпротивата е голяма. След като си плащам здравната осигуровка, държавата трябва в Ловеч, във Враца, където поискам, да има място, където аз да получа парите, които съм си дал“, каза още проф. Камен Плочев.

Медицината не е стока, а ценност. Не можеш да искаш да печелиш от нея. Това е гнусно. Това каза в предаването „Тази събота“ по бТВ управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. „Има грипна вълна. Наистина протича тежко и то необичайно тежко, защото този щам тип В много малко хора са имунизирани за него и организмът няма защита. В момента този щам е доста труден за овладяване. Грипните вируси обикновено идват от южното полукълбо. Този щам бе регистриран за първи път в Австралия, подобен има и в Япония. Много е важно да се избягват контакти в този период с много хора. Винаги трябва да слагаме маска за предпазване. Има си национални български предпазни средства като чесъна, малката греяна ракийка, но в нея се слага и малко сол и има по-добър ефект. Сега имунизации не могат да се правят“, обясни проф. Плочев.
Във връзка със състоянието на болниците в страната, той посочи, че има два варианта. „Единият вариант е да оставим на нещата на естествената финансова-икономическа еволюция. Другия вариант е да продължим по стария социалистически вариант – плащане, плащане, плащане. Това за мен е вариантът, който по никакъв начин не дисциплинира и не вкарва управителите в пътя. Той уточни, че ако е премиер, най-вероятно е щял да обмисли вдигането на здравната вноска“, допълни той.
Проф. Плочев коментира, че не издъхват, защото имат още сили да бутаме. „Ще бутаме още една-две години и след това здравната система ще се срине. Просто не може да продължава така. Преразглеждането на бюджета на НЗОК означава да вземеш от образование, армия, екология и да дадеш на здравето. Системата е зле конструирана и генерира именно тези резултати – хроничен недоимък, поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко. Премиерът е изключително положително ангажиран да решим този проблем. Вторият проблем е как законодателно ще се реши тези пари да се използват“, обясни проф. Плочев.
Управителят на НЗОК посочи, че разходите са толкова големи и ирационални за здраве, че се плаща за бутикова услуга, а се получава стандарт „Илиянци“. „Не се отричам от думите си. За съжаление, за 6 месеца не можах нищо да променя и не знам дали въобще ще мога да променя. Аз съм боец, но наистина съпротивата е голяма. След като си плащам здравната осигуровка, държавата трябва в Ловеч, във Враца, където поискам, да има място, където аз да получа парите, които съм си дал“, каза още проф. Камен Плочев.