Международна конференция за мобилна дигитализация се провежда във Велико Търново

Велико Търново. Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ домакинства Международната конференция „Мобилна дигитализация“. Форумът е еднодневен и ще приключи в късния следобед. В програмата е предвидено представянето на 18 доклада на български и чуждестранни учени в областта на мобилната дигитализация. Това обобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от културната институция.

Организаторите разказват, че събитието третира една изключително иновативна и актуална тематика: нискобюджетната дигитализация на книги, документи и изображения в малки и средни библиотеки и музеи или в частни колекции. Конференцията се организира в рамките на международния проект Mobile Digitizing (mobiledigit.eu), който се осъществява с подкрепата на Еразъм+. Той има за цел да разработи иновативни обучителни материали със свободен онлайн достъп и да обучи библиотекари, архивисти, мениджъри на малки организации и учители в сферата на библиотечната наука, за това как се създадат нискобюджетни съоръжения за дигитализиране и как се извършва дигитализирането, как се обработва и съхранява придобитата информация, свързване с бази данни и представяне на цифровите материали.

Организатори са Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново с партньорите ѝ по проект „Мобилна дигитализация“: Студентско общество за компютърно изкуство (СОКИ), България; Национална гимназия по полиграфия и фотография, България; Университета в Гратц, Австрия; Фондация „Де Домине“ , Холандия; Библиотеката в Мафра , Португалия; Архивът Фратели Алинери –Италия.

Проектът „Мобилна дигитализация“ ще приключи през месец август тази година.

Луиза ТРАНЧЕВА