Международният ден на моряка – 25 юни, ще бъде отбелязан във Варна с различни инициативи

Международният ден на моряка – 25 юни, ще бъде отбелязан във Варна с различни инициативи. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Атанас Стойчев, представител на Моряшки професионален съюз и част от Инициативния комитет за организиране на празника. По думите му тази година във Варна Международният ден на моряка ще се празнува за пети пореден път. В Летния театър ще се съберат морски мъже, военни моряци, близки на моряци, представители на Община Варна, гости на града, просто хора, които се чувстват съпричастни на морската идея. Концертът ще бъде открит от представителния духов оркестър на ВМС, ще участва група „Корали“, накрая публиката ще има удоволствието да аплодира група „БТР”. По време на празника ще бъдат връчени наградите от Националния конкурс „Диря в морето“, допълни Атанас Стойчев. По-рано от 16.00 часа на 25 юни на ветрохода „Калиакра” на Морска гара – Варна ще се състои Морско кръщение за деца, изявени в конкурса „Детско море” и деца, близки на моряци. При хубаво време ще се направи и морска разходка из залива.

Дни преди отбелязването на Международният ден на моряка в офиса на Моряшки професионален съюз ще бъде открита изложба с картини и фотоси на лауреати и участници в Националния конкурс „Диря в морето”. Тя ще бъде открита на 22 юни от 18.00 часа. На 23 юни ще бъде представен алманахът „Диря в морето” с наградените творби на поети, белетристи, художници и фотографи. Алманахът ще бъде публикуван на сайта на Моряшки професионален съюз.

Едно от важните събития, посветени на Деня на моряка и Международния ден на детето, бе конкурса „Детско море”, припомни Атанас Стойчев. На вниманието на уважаемото жури бяха представени около 1000 рисунки и над 50 литературни творби. Бяха връчени награди за рисунки и за литературни творби. Освен наградите на празника, отличените деца получиха и книжка “Детско море” с най-добрите рисунки и литературни творби. Изложба от детски рисунки на отличените деца беше уредена пред зала “Пленарна” на Община Варна.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА