Международният литературен фестивал „Варна Лит“ 2019 започва на 29 май

Международният литературен фестивал „Варна Лит“ 2019 започва на 29 май. Това съобщават организаторите от „Варна Лит“. От 11.00 часа на 29 май писателят Захари Карабашлиев ще посети училището, в което е прекарал гимназиалните си години – Професионална техническа гимназия – и ще поговори с нейните възпитаници за силата на думите. В посещението на класните стаи ще се включат още номинираните за Европейска литературна награда „Димитър Димов”, както и останалите гости на „Варна Лит“ 2019 г. По повод старта на международния литературен фестивал ДЮТ „Златно ключе” ще изненада всички участници с театрална вечер „Съвременна българска проза”.

От 18.30 часа на 29 май, в Градска художествена галерия „Димитър Димов“, за първи път в историята на фестивала ще бъде връчена първата Европейска награда „Димитър Димов”. Модератор на събитието ще бъде Бойко Василев, а анонимното до момента жури ще връчи наградата на някого от номинираните – Саулос Шелтянис, Жером Ферари, Добромир Байчев, Дмитрий Глуховски и Тайе Селаси (която няма да присъства).
За музикалното оформление ще се погрижи единственият по рода си в България класически камерен оркестър „Анима“, чийто членове са преподаватели по музика в различни учебни заведения. Входът е свободен.

Официални гости на „Варна Лит“ 2019 г. ще бъдат Дмитрий Глуховски и Нарине Абгарян, а между 29 май и 1 юни във Варна ще бъдат и Жером Ферари, Томас Макгонигъл, Саулос Шелтянис, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, журналистът Бойко Василев, актьорите Александър Алексиев, Християна и Ивайло от Айде.бг, доц. Пламен Дойнов, Стефан Цанев, Мария Донева, Мартин Колев, Радостина Пеева, Весела Фламбурари, Никола Райков, Добромир Байчев, Людмил Станев, Даниела Викторова, Искра Урумова, илюстраторите Катрин Ефтимова и Виктория Роянова.

Освен представянето и връчването на наградите в конкурса „Малки и големи семейни истории” вторият ден от фестивала предлага и голяма литературна среща с Дмитрий Глуховски, Томас Макгонигъл, Захари Карабашлиев и Пламен Дойнов. Четиримата ще се включат в дискусията „История vs. Политика”, а малко след това програмата ще продължи с три късометражни филма, селектирани от платформа за българско кино.

Програмата на 31 май включва литературна среща „Внимание! Жени в литературата” с гости Нарине Абгарян, Мария Лалева, поетесата Мирела Иванова и журналиста Георги Тошев, както и среща с поета Стефан Цанев и работилница с Радостина Николова.