Международния ден за борба срещу ХИВ и СПИН бе отбелязан в Симитли

София. В България 90% от заразените с ХИВ вече са откриваеми. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“, във връзка със Световния ден за борба със СПИН – 1 декември. „Относно регистрираните случаи трябва да отговори Министерство на здравеопазването, респективно Центъра за заразни и паразитни изследвания. Това, което смятам, че е успех постигнат в България 90% от заразените с ХИВ вече са откриваеми. За разлика от преди 30 г., когато за първи път беше регистриран първия случай на ХИВ позитивен“, каза Георгиева. „В България настъпи паника, ужас, имаше неготовност на институциите. Вече почти всички, тоест 90% са откриваеми“, добави още тя. Георгиева уточни, че броят на заболелите със СПИН за съжаление се увеличава. „Затова трябва много да се работи в посока социално преносими заболявания, тоест с младите хора. И един друг аспект, на който искам да обърна много сериозно внимание“, посочи още председателят на Пациентски организации „Заедно с теб“. „Трябва да се работи в посока да не раждат инфектирани деца. Знаем че майка заразена с вируса по всяка вероятност ще роди такова дете. Трябва да се мисли много и да се работи в тази посока, поне деца да не се раждат инфектирани“, обясни още Пенка Георгиева. Виолета СИМЕОНОВА

Симитли. Международния ден за борба срещу ХИВ и СПИН бе отбелязан в Симитли. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Симитли.

Преди обед гимназистите направиха обиколка в община Симитли, като преминаха през кабинетите на кмета Апостол Апостолов и всички служители на общината и закичиха всички със символа на този ден – червена лентичка.

Идеята бе местните да обърнат внимание поне за миг на деня 1-ви декември и особената отговорност, която има всеки от нас към ХИВ и СПИН. Хората със СПИН в България бе и темата, която обсъждаха учениците на своите беседи.

Антиспин кампанията учениците продължиха с разяснителни беседи „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, които преминаха през всеки клас. Учениците закичиха червени лентички и на своите директори, учители и съученици.

Ливия НИНОВА