Между 100 и 200 лв. варират Новогодишните куверти в заведенията във Велико Търново, местата за настаняване са пълни

Велико Търново. Между 100 и 200 лв. варират Новогодишните куверти в заведенията във Велико Търново, показа репортерска проверка на Радио „Фокус“-Велико Търново. Цената се определя в зависимост от това къде се намира заведението, дали е ресторант в хотел, или кръчма. Повечето от великотърновските заведения са резервирани по празниците още преди месец, а коледните и новогодишните банкети не организират през целия декември.

В предложенията е включено тристепенно меню с ордьовър, предястие и  основно, десерт, баница с късмети, плодове, ядки и мезе. Осигурени са и алкохол –вино и ракия, както и шампанско за новогодишната наздравица.

В заведенията, които се намират в кварталите на старата столица могат да се намерят и куверти под 100 лв., а в тези, които са в центъра на града цената е по-висока. Най-скъпо се оказва в хотелските комплекси във великотърновското село Арбанаси, където само Новогодишната нощ струва между 160 и 200 лв., без нощувките. Някои заведения предлагат и специално детско меню със специалитети, подходящи за малчугани, включващо  детско шампанско и много лакомства. За тях великотърновци и гости на града плащат по 40-50 лв.

 

Трудно могат да се намерят вече и свободни места в хотелите и вилите в региона. Останали са само ограничени бройки, а повечето собственици не приемат по-големи компании. Още от октомври месец местата за настаняване започват да се заемат за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Най-предпочитано е с. Арбанаси, но вилите и хотелите в околните села също са претъпкани и свободни места вече не могат да се намерят. Сред предпочитаните дестинации в област Велико Търново са селата Малки чифлик, Беляковец, Присово, Пушево, Арбанаси, Вонеща вода, както и селата в Еленския балкан. Вилите се отдават обаче за период от поне 3 – 4 дни. Цената варира между 150 и 500 лв. на ден.

Благодарение на сътрудничеството на ОТА „Царевград Търнов“ с един от най-големите румънски туроператори, по време на празниците във Велико Търново ще има и много туристи от северната ни съседка.

Рени АТАНАСОВА