Между 2 и 10 лева е цената на сурвачките във Варна в навечерието на Нова година

Между 2 и 10 лева е цената на сурвачките във Варна в навечерието на Нова година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Още от няколко дни по пазарите, сувенирните магазини и около големите търговски обекти във Варна търговците предлагат традиционните за първия ден на новата година сурвачки. Цената на дряновите клонки варира, като сурвачки могат да бъдат намерени и за 2 лева, но те са изработени предимно от цветна хартия. Има търсене и на автентични български сурвачки от дрян, които са по-скъпи. Масово те се предлагат по 5 лева. Цената се определя и от големината на дряновата клонка. Те са украсени ръчно, предимно със сушени плодове, пуканки и шарени вълнени конци. Тенденцията е автентичните сурвачки да се купуват и за украса на дома в новогодишната нощ.

Сурвакането е характерен за Нова Година обичай и е типично български, известен в цялата страна. Изпълнява се в ранните часове на Васильовден – в първия ден от Новата година, с пожелания за здраве, плодородие и късмет.

В миналото жителите на Варненско, които са наричали новогодишния празник „Сурваки“, са започвали подготовката още от предния ден. Мъжете от семейството, заедно с по-големите деца, са отивали в гората, за да отсекат дряновите пръчки за сурвачките. В края на 19 век и началото на 20 век сурвачките представлявали големи дълги и голи дряновици, като на върха им са завързвали нещо червено или лютива чушка. Едва през 30-те години на 20 век започват да се кичат с пуканки, сушени плодове, разноцветни книжни ленти, ябълки, кърпи, здравец. Това е свързано с пожеланието за богата и плодородна година. В нощта на 31  декември срещу 1 януари сурвачките престояват на покрива на курника, за да ги опеят петлите и да придобият още по-голяма магическа сила. След като пропеят петлите, едва тогава сурвачката се сваля от курника и се внася в дома от най-възрастния в семейството.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА