Между 500 и 550 евро на квадратен метър е средната цена на имотите във Велико Търново

Между 500 и 550 евро на квадратен метър е средната цена на имотите във Велико Търново. Наблюдава се увеличение с около 100 евро, в сравнение с последните две години. Най-търсени в момента са тристайните апартаменти – с две спални, докато до преди около две години най-предпочитани са били двустайните жилища –  дневна с кухненски бокс и една спалня. Повече за пазара на имоти във Великотърновски регион, прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново с брокера на недвижими имоти Ивайло Славов.

 

Фокус: Г-н Славов със затоплянето на времето започнаха активни ремонти, дали има раздвижване и на пазара на имоти? Започна ли активното търсене?

Ивайло Славов: В действителност, след тежката зима , която преживяхме и затруднените климатични условия, началото на пролетния сезон повиши желанието на хората за работа, ако щете. Усеща се един оптимизъм, едно желание, така, че в сравнение с декември, януари и февруари,  се наблюдава една много по-засилена активност, което  е напълно разбираемо. Традиционно, имайте в предвид, че пролетно – летния сезон е най-активен в областта на недвижимите имоти, така, че да, това е една очаквана тенденция. Вече наблюдаваме условия на голяма активност и на едни интензивно случващи се събития в сферата на недвижимите имоти.

Фокус: В града вече са факт доста санирани входове, има и цели блокове, в които бяха приложени мерки за енергийна ефективност. Това оказва ли влияние върху цените на апартаментите в тях?

Ивайло Славов: Със сигурност, когато говорим за този тип строителство – панелните блокове, санирането е едно от нещата, които вдигат най-много стойността на един имот. Това е така поради простата причина, че то повишава качествата на жилището като топлоизолация и осигурява по-висока енергийна ефективност. Освен това повишава и годините , в които може да ползва жилището – „живота на имота“. Така  че, да,  това оказва влияние. Със сигурност е и естетически е много по-добре, когато един цял блок бъде саниран, боядиса се в едни и същи цветове, това вдига цените на имотите вътре. Но за съжаление все още са прекалено малко проектите , които са реално реализирани, за да може да се каже, че има някаква тенденция за повишаване на цените на недвижимите имоти в панелното строителство, с оглед на програмата за енергийна ефективност. Въпреки това, да , със сигурност се вдига стойността на един имот.

Фокус: Има ли някаква промяна в цените, в сравнение с миналата година, например?

Ивайло Славов: Бих казал, че ние така или иначе следваме тенденцията на възходящия пазар. Цените вървят нагоре в момента, но това се дължи, по-скоро не на някакви обективни фактори в икономиката на държавата, а на повишената активност, реално на хората. Търново е един от градовете с най-голямо увеличение в броя на сделките. Като тенденцията за повишаването на цените, според мен, ще продължи във времето. При нас тя е доста по – плавна и цените скачат с доста по-бавни темпове, отколкото в София, например, където за никого не е тайна, че цените скачат доста рязко и не малко статистики показват това. Факторът, който започна да оказва влияние върху процеса за повишаване на цените, беше, че банките намалиха значително лихвите по депозитите. Реално погледнато, хората разбраха, че е по-добре вместо да държат парите си в банка, на депозит, е по-добре да ги вложат или в бизнеса си, ако имат такъв, разбира се, или в една от традиционно най-сигурните инвестиции, а именно – в недвижим имот. Може би, друг оказващ влияние фактор в момента, е и повишаването на лихвите по ипотечните кредити. Банките предлагат доста добри условия, особено ако човекът, който иска кредит, има добри доходи и е добър клиент. Процентите не са били толкова ниски никога до сега. Така, че, може би, това са факторите, които оказват влияние върху повишаване броя на сделките и цените на имотите.

Фокус: Можем ли да обобщим какво се търси в момента, какво предпочитат купувачите като тип жилища?

Ивайло Славов: Ако преди година – две най-предпочитаното и търсено жилище беше двустайният апартамент, а именно дневна с кухненски бокс и една спалня, в момента, по-скоро се търсят тристайните жилища – с две спални. Всъщност търсят се всякакъв тип имоти, но традиционно мога да кажа, че в момента във Велико Търново се търсят по-скоро жилища ново строителство, то се продава много добре, дори и „на зелено“ има не малко продажби.

Фокус: Каква е средна цена?

Ивайло Славов: Имайте в предвид, като цена на предлагане, в момента, ако преди година – две, говорехме за 400 евро за нивата на реалните сделки, в момента бих казал , че средната цена е около 500 – 550 евро на квадрат. Естествено е , че има изключения. Има сделки, които се правят на по-ниски или по-високи нива. Тук говорим за жилища, които са тухлено строителство. Цената на панелните също скочи, но те все още са малко по-надолу.

Фокус: След като говорихме за активизиране на пазара, дали има повишено търсене и сред т.нар. селски имоти?

Ивайло Славов: Разбира се. Това е един процес, който никога не спира, реално погледнато, но и при него пролетта и лятото са най-активните сезони. Българинът обича да има къща или вила на село. Преобладаващи като купувачи в момента са българите. Имайте предвид, че покрай Брекзит, наблюдаваме през последните 5-6 месеца едно състояние на вакум и на изчакване от страна на чуждестранните инвеститори. Всички изчакват да видят какво ще произтече. Като цяло има активност и в извънградските имоти, но не мога да кажа , че има тенденция на увеличаване в броя на сделките. По-скоро в последните години има една стабилност. Цените, в интерес на истината, скочиха, но реалните сделки оста остават горе-долу на същите нива.

Фокус: А как стоят нещата с търсенето и предлагането на бизнес помещения, офиси и подобни имоти?

Ивайло Славов: За съжаление, бизнес имотите, поради все още лошата икономическа среда и трудностите, които срещат дребния и средния бизнес, са най-пострадалия сегмент, който не може да се възстанови и да действа със същите темпове. Тук не можем да говорим за рязко увеличение  в броя на сделките и на нивата на цените. В действителност, наблюдава се една по-голяма активност и леко увеличение на броя на сделките с бизнес имоти, но тенденцията е, че обявените офертни цени са доста по-високи от  нивата, на които стават сделките и  сделките за съжаление все още са сравнително малко на брой. Активността не е много голяма, но има място за оптимизъм. До преди 2-3 години на пръсти се брояха сделките, които се извършват с по-големите бизнес имоти, докато в момента има едно увеличение на търсенето и в броя на сделките. Но не бих казал, че цените са скочили, Общо взето бизнес имотите са много специфични и няма как да ги сравним и да определим средна цена, защото факторите, които определят тяхното ценообразуване са съвсем различни.

Луиза ТРАНЧЕВА