Мелани Топузян, инструктор по социални танци в Бургас: Понякога човек изпитва трудност да изрази себе си с думи, танцът е един красив начин да го направи

Петър Мечев и Мелани Топузян, инструктори по социални танци в Бургас, в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас

Фокус: Какво представляват социалните танци?

М. Топузян: Социалните танци са такива,в които участват двама партньори. Те дават възможност да се срещнеш с нови хора,  да създадеш нови запознанства и да обменяш енергия с партньора.  Те са начин за комуникация. Понякога човек изпитва трудност да изрази себе си с думи, танцът е един красив начин да го направи. Освен това, те са и един начин за поддържане на добра физическа форма. Сред тях спадат танци като салса, бачата, кизомба, ча-ча и други. Ние даваме уроци на желаещите да усвоят бачата и кизомба.

Фокус: От колко време танцувате?

М.Топузян: Лично аз се занимавам от три години. Започнах със салса, след това бачата и накрая усвоих кизомба.

П. Мечев: Аз танцувам от седем години. Искам да кажа, че важното при социалните танци не е от колко време танцуваш, а колко километра имаш изминати на дансинга. Има хора, които танцуват от много години, но го правят само 1-2 пъти в месеца, поради което не могат да се научат.

Фокус: Защо давате уроците си безвъзмездно?

М. Топузян: Салса обществото не е много развито в Бургас и ни се искаше повече хора да се присъединят. Така решихме да го правим на доброволни начала, защото това са танци, които сближават и носят положителни емоции.

Фокус: Кога започнахте и наблюдава ли се ръст на посетителите на клуба?

П.Мечев: Започнахме преди около две години. Вече имаме повече посетители, да. Изнасяме уроците си на различни места, хората ни наблюдават и се включват все повече.

Фокус: Жени или мъже идват повече и на каква възраст са те?

П. Мечев: Желаещите мъже са почти толкова, колкото и жените.Възрастите са различни. Не ограничаваме никого. Проблемът е, че мъжът се научава да танцува по-трудно. Мога да го сравня с достигането до черен колан в някой от бойните спортове.

Фокус : Какво дават социалните танци, което не се намира в другите видове?

П.Мечев:  Нашите са по двойки, двамата партньори си взаимодействат постоянно. Водещият дава сигнал, а другият го следва. Получава се обмен на енергия. Мъжете се научават да бъдат мъже, да могат да водят жената.

М. Топузян: Дамите се научават да бъдат по-женствени, елегантни в действията си и да следват мъжа. Социалните танци им дават възможност да изразят себе си и женствената си същност.

Мария ГЕОРГИЕВА