Меморандум за младежкото участие беше приет в Брюксел от Европейските Младежки Столици

Кметове и представители на градове, носители на титлата Европейска младежка столица, отправиха покана към местни лидери от цяла Европа да се присъединят към поставянето на младежкото участие като водещ приоритет в местната политика. Това съобщиха от пресцентъра на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица 2017“.

Мрежата на Европейските младежки столици представи посланието на годишната гала вечер #YouthUpGala (#За младежта), най-голямата среща на млади Европейски лидери, провела се снощи, с любезното домакинство на Европейския младежки форум (ЕМФ) и Комитета на регионите в Брюксел.

По време на церемонията, представители на градове от 9 държави подписаха меморандум, с който се ангажираха с поставянето на младежкото участи е като основен приоритет в тяхната политика и с разгръщането на повече местни проекти, насочени към младите хора.

Те призоваха градовете от цяла Европа да се присъединят към тях в това усилие и в другите цели, преследвани от Европейските младежки столици: възможности за участие на младите в процеса на бюджетиране, гражданско образование, развитие на местни младежки съвети, повишаване на средствата за създаване и развитие на младежки зони и ясно очертани възможности за включване на младежта в градското управление. След неофициалната среща на лидерите на ЕС в Рим, по случай 60 годишнината на ЕС, присъствалите снощи градове обединиха позицията си с ЕМФ, че младите хора трябва да бъдат включени в дебатите за бъдещето на Европа.

Участниците обещаха да поведат този процес на местно ниво – да инициират нови, устойчиви инициативи, даващи възможност гласът на младите да бъде чут в този дебат. Меморандумънт бе подписан от Торино (Италия), Брага (Португалия), Марибор (Словения), Солун (Гърция), Клуж-Напока (Румъния), Варна (България), Кашкаиш (Португалия) и Нови Сад (Сърбия) на 20 април. Тази коалиция от градове ще работи съвместно като мрежа и заедно с ЕМФ ще разработи и разгърне споменатите инициативи.

Варна беше представлявана от председателя на сдружение „Варна – Европейска младежка столица“,  Биляна Раева.