Менда Стоянова, ГЕРБ: Парите, които държавата ще дава на вероизповеданията, няма да могат да бъдат използвани за погасяване на задълженията им

София. Парите, които държавата ще дава на вероизповеданията, няма да могат да бъдат използвани за погасяване на задълженията им. Това каза на брифинг народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предлагаме в Закона за вероизповеданията член, който разписва процедура по разсрочване на задълженията на абсолютно всички вероизповедания, които могат да се възползват от тази процедура. Такава процедура има подробно разписана в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, но тя не би могла да се приложи директно за вероизповеданията, защото е разписана за стопански субекти и има коефициенти за ефективност, за автономност и т.н.“, заяви Стоянова.
„Поради тази причина предлагаме да разпишем в Закона за вероизповеданията процедура, подобна на тази, в която да бъдат фиксирани всички основи условия – за срока на отсрочване тече лихва, изисква се предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочване, НАП ще е оторизирана да следи начина, по който се изпълнява цялата процедура“, каза още тя. Стоянова посочи, че така ще се създаде равнопоставеност на отсрочените задължения, каквато има при стопанските субекти.
„В процедурата не е разписано и не е нужно да бъде разписан източникът на средства, с които ще се погасяват задълженията“, обясни Стоянова. „Целта на това, което предлагаме, е парите, които ще дойдат от държавата с новия Закон за вероизповеданията, да не бъдат използвани за погасяване на задължения. Но това би освободило ресурс от собствените приходи на съответното вероизповедание, които то ще насочи към погасяване на тези задължения“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА