Местни избори 2019: Иван Иванов, кандидат за кмет на Видин: По-добрата инфраструктура е сред основните фактори за привличане на инвестиции в региона

 

Кои са основните проблеми пред жителите на град Видин и Северозападния региона и как от АБВ виждат справянето с тях? В предизборното ни студио търсим отговорите от кандидата за кмет на Видин, подкрепен от местна коалиция (АБВ, НФСБ, ВМРО) Иван Иванов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

 

Водещ:  Г-н Иванов, започвайки с този район на страната, проблемите там знаем са много и то трупани с години. Има ли промяна през последните години, или напротив- проблемите, притесненията остават същите?

Иван Иванов: За голямо съжаление всички ние очаквахме да настъпи една промяна в развитието на общините, Видин да се превърне в един наистина хубав областен град, но със съжаление такава промяна не настъпи. Видин се управляваше 20 години назад по един изключително неприемлив начин за обществото. Във Видин не се случиха очакваните инвестиции, не се разкри нито едно голямо предприятие. Във Видин не се разкриха нови работни места. А за съжаление на хората се закриха емблематични предприятия, които са давали работа на много хора. Във Видин се използваха пълноценно и целево европейските средства. Не се случиха големи проекти, които да подобрят инфраструктурата, достъпът от София до Видин е на много лошо ниво. Пътната инфраструктура в общината е в критично състояние. За съжаление всеки ден стават катастрофи. Инфраструктурата в града също е в плачевно състояние. Тротоари, пътна настилка, в крайните квартали на града буквално нищо не е правено. Има и много други проблеми. Градската градина на Видин, която е най-красивата в България, е с уникално разположение, а е намира в едно изключително лошо състояние. Неподдържана, а за съжаление, общината си плаща. Така че силно се надявам, че това нещо ще бъде приоритет в развитието на града. Нашата управленска програма е насочена именно към това, именно в това да работим за решаването на проблемите на града, за решаването на проблемите на хората и да има съответно видими резултати от това, което ние правим.

Водещ: На какво място в цялостния план за решаването на проблемите на Видин се нарежда подобряването на градската инфраструктура и съответно свързаността на града с други региони?

Иван Иванов: Това е един от важните приоритети. Защото, който и инвеститор да дойде в града, едно от важните неща, които гледа, е достъпа до Видин. Аз като директор на Асоциацията на малките и средни предприятия съм имал честта и удоволствието да водя немалко инвеститори във Видин. Но уверявам ви, ходейки само до града по този път, по който се минава, хората не пожелават втори път да се върнат. Така че това е важно. Тук ролята на кмета е решаваща. Кметът е човекът, който трябва да присъства на заседания на Министерски съвет и да бъде настоятелен. Той е избран от хората, за да решава проблемите на хората. Той трябва да иска това, което на видинчани им се полага от години назад. Това, което никой политик не се ангажира да го реши- пътят от София до Видин. Внимание трябва да се обърне и на инфраструктура вътре в града, канализация в малките населени места, има необходимост от нови водопроводи. Аз често се срещам сега в кампанията с жители на различни населени места от общината, уверявам ви, има големи села, които имат крещяща нужда от изграждане на нови водопроводи. Живеем в 21-и век, несериозно е такъв тип проблеми да стоят на дневен ред пред немалко хора- дали да имат вода днес или няма да имат.

Водещ: Очевидно освен недобре фокусирани приоритети върху инфраструктурата, кое е другото нещо, което като че ли плаши инвеститорите?

Иван Иванов: Инвеститорите ги плаши липсата на работна ръка в България, но не чак толкова това. Инвеститорите ги плаши непредвидимата обстановка в нашата страна. В България всеки ден се променят закони, в България има една несигурност, която се излъчва от нашата политическа и управленска класа. Това е нещото, което плаши инвеститора. Без значение дали във Видин ще дойде, или ще отиде в някой друг град, инвеститорът иска да има сигурност, че когато реши да влоши парите си за 5-6 месеца той ще бъде административно обслужен. Трябва да има уверение, че  ще получи всички разрешителни документи, които му се изискват и ще започне да реализира своя бизнес проект. Така че кметът на общината трябва да модернизира администрацията. Трябва да бъде човекът, който да предложи максимално добри условия, да бъде гарант за инвеститора, че утре, идвайки с дадено предприятие, то ще може да бъде обслужено, ще бъде административно уредено всичко и ще бъде спестено време. Другият проблем, към който аз обръщам внимание, това е средното образование. За съжаление в момента средното образование изцяло в община Видин произвежда много кадри, от които бизнесът няма нужда. Едно от първите неща, които бих направил, ако стана кмет, е да събера директорите на средното образование с бизнеса на една маса. Такава среща е много важна, на нея всеки ще може да си каже проблемите. И бизнесът искам да поеме ясен ангажимент към младите хора, към средните училища, че тези кадри, които бъдат произведени, ще могат да бъдат реализиран в икономиката. Тук е основна роля на кмета. Кметът представлява общината, която община е малката държава в дадена област. Така че той трябва да е в диалог, той трябва да е двигател на една такава активност, за да може нещата да се случват. Уверяват ви, те не са никак сложни, единственото, което трябва е воля и желание за работа, другото се постига.

Водещ: Колко време обаче смятате, че ще бъде необходимо наистина регионът да стане едно привлекателно място за инвеститорите, пък и за младите семейства, избрали да напуснат общината?

Иван Иванов: Видин е привлекателно място, Видин е един от най-красивите български градове. Видин е стара столица и разполага с огромен потенциал. Географски той е разположен на изключително добро място. В него са събрани много дадености. Но за съжаление нищо от това не беше реализирано. Ние си поставяме една сериозна управленска програма, насочена към всички хора. Като започнем от увеличаване на доходите чрез привличане на нови инвеститори. Имаме специална политика, насочена към това да задържим и да върнем младите. Ние ще осигурим безплатни детски градини за всички деца от общината. В цялата община има 1300 деца, които посещават детски градини. Една от първите стъпки, които ще направя, дай Боже, да стана кмет, е да премахна всички такси за децата за детските градини. Вярно, не е достатъчно, но е първа крачка към това да покажем, че някой мисли за тези млади хора, които са избрали да живеят във Видин, които получават едни от най-ниските заплати в България. След това предвиждам предоставяне на безплатни общински жилища за млади семейства, които се нуждаят от това. Данъчни облекчения, свързани с местни данъци и такси за млади семейства. Разбира се, тук не трябва да забравяме и възрастното население. Тези хора заслужават едни достойни старини и ние сме длъжни да ги подсигурим. Ако стана кмет, едно от нещата, които предвиждам, е създаване на нов дневен център за възрастни хора, какъвто липсва във Видин, със сериозен капацитет от места в него. Има сгради, подходящи за това нещо, които са в  централна градска част, които в момента не се използват. Там ще бъде създадена една приятна обстановка, в която възрастните хора да отиват сутрин, да получават безплатна храна, вечер да си тръгват щастливи и да знаят, че някой мисли за тях, че някой е направил нещо, от което те може да се възползват. Освен това предвиждам социална кухня за самотно живеещи пенсионери, за хора с най-ниски доходи, живеещи в тежки условия. Предвиждам и ремонт на всички пенсионерски клубове, които са на територията на общината. За да може да подсигурим наистина едни приятни условия за възрастните хора. Някой трябва да се погрижи за тях и да им покаже, че е заинтересован от тях.

Водещ: Тези иначе добри идеи няма ли да разклатят по някакъв начин финансовото състояние на общината? Как ще се гарантира една стабилност в това отношение?

Иван Иванов: Цената на тези идеи не е висока. Аз съм направил подробен анализ на съществуващия бюджет на общината. Всичко това е постижимо. Като спрем едно дългогодишно източване на общинския бюджет, всичко това може да се случи. Защото, съгласете се с мен, трябва да има строг контрол върху изразходването на средствата на данъкоплатеца. Не може община Видин да се управлява по такъв начин. В рамките на сегашния бюджет това нещо може да се случи. Може да се балансира и да се постигне както силна програма, така и инвестиционна част със строг контрол, без изразходване нецелево на общински средства. Без приближени фирми до властта. Всичко това, ако бъда избран за кмет, ще бъде в историята. Видин ще се управлява чисто, на светло. Средствата ще бъдат изразходвани целево и аз ще бъда човекът, който ще бъде гарант за това. Контролът от страна на кмета е важен. Относно финансовото състояние на общината, да- то наистина е тежко. За съжаление в последните два мандата не се направи необходимото да бъде защитен общественият интерес. Общината е осъдена, особено по данни, които в последните седмици се изнасят в публичното пространство, общината е осъдена заради определени проекти, които се изпълняваха от фирми за немалки суми. Но не бих искал да влизам в конкретика. Когато му дойде времето, всичко това ще бъде сложено на масата и ще бъде потърсена отговорност защо Видин е стигнал дотук. Защо тук хората всеки ден ме питат защо така се получава? Защо хората, които 20 години съсипваха Видин, в момента са се наредили един до друг и искат отново да управляват? И отново излизат с едни чисти фрази, с едни чисти, невинни личица, което, уверявам ви, този път няма да се случи. Хората вече са лъгани, лъгани, лъгани и безкрайно разочаровани от това, което видяха. Разочаровани от целия този театър, на който се нагледаха.

Водещ:  Ако можем да обобщим -инфраструктура, социални услуги, привличане на инвестиции, пък оттам и на младите. Натам ли е фокусиран погледът основно?

Иван Иванов: Да, имаме силна управленска програма. Ние сме три силни партии, които заставаме зад нея и ще я реализираме. Инвестиции, увеличаване на доходите на населението, политика за младите семейства, безплатни детски градини, политика за възрастните хора. Осигуряване на дневен център, осигуряване на безплатна кухня и не е на последно място, развитието на туризма в общината, за което има уникален потенциал. Зад всичко това ние стоим. Приканвам хората да ни подкрепят. Ние сме местна коалиция ВМРО, АБВ, Национален фронт за спасение на България. Аз съм Иван Иванов, млад кандидат за кмет, на 33 години съм, живея и работя във Видин. Ако ви харесват нашите идеи, ако искате нашата програма да стане реалност, подкрепете ни. С № 68 бюлетината.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА