Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните – община Банско организира конкурс по повод Световния ден за борба срещу тормоза в училище

Банско. Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните – община Банско организира конкурс по повод Световния ден за борба срещу тормоза в училище. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Известен като Ден на розовата фланелка, тази година той се отбелязва на 22 февруари. На този ден учениците решават да се обличат в розово, за да кажат „Не на насилието в училище“. За да отбележи световната инициатива Комисията проведе конкурс във всички училища на територията на община Банско с рисунки, стихотворения, есета или колажи на тема „Доброто, което направих днес”. Участие взеха учениците от НУ „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Банско, СУ „Неофит Рилски” – гр. Банско, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Места и ПГЕЕ – гр. Банско. Отличените деца получиха своите награди от секретаря на местната комисия – г-жа Мария Главчева и инспектор детска педагогическа стая – г-жа Евдокия Топузова. Срещите с учениците завършваха с посланието да бъдем добри и толерантни всеки ден.

През 2007 година един ученик  в Канада отива на училище с розово поло. Заради облеклото си той става обект на агресия и насилие от свои съученици. За да го подкрепят, на следващия ден негови съученици събират 50 розови тениски и ги раздават в училището. Оттогава последната сряда на февруари се превръща в символ срещу насилието в училищата, а розовите фланелки стават негов белег. За първи път в България инициативата се отбелязва през 2012 г.