Местни избори 2019г.: Сашка Тодорова, ГЕРБ-Банско: Сред приоритетите ми са оптимизацията на средното образование и реализацията на младите хора в Банско

Снимка: Личен архив

Кандидатът за трети мандат Георги Икономов провежда кампанията си за местните избори заедно със съветниците в листата във всички населени места в община Банско, за да очертае посоката на развитие за всяко от тях. Разговаряме в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Сашка Тодорова, кандидат за общински съветник ГЕРБ- Банско

Водещ: Госпожо Тодорова, представете ни се с няколко думи.

Сашка Тодорова: Родена съм и съм израснала в Банско, завършила съм висшето си образование в Техническия университет в София. Инженер съм по електроника и автоматика, и в момента съм директор на Професионална гимназия по електроника и енергетика в града.

Водещ: Какво провокира един директор и човек, посветен на образованието, да се впусне в политиката?

Сашка Тодорова: Аз винаги съм работила за издигане имиджа на образователните институции в общината. Живеейки тук, отглеждайки и възпитавайки децата си, няма как да не бъда ангажирана с каузата Банско. Листата на ПП ГЕРБ се състои от професионалисти с доказани качества от всички сектори. Това са директори на училища, професор по здравеопазване, предприемачи, експерти в туризма, животновъдството и това е един екип, който е обречен на успех. Разбира се, за да бъде работещ един екип, изключително важен е неговият ръководител. Господин Икономов за мен е кметът с европейска визия и мислене, който внушава респект. Той е амбициозен, твърдо отстоява позициите си, има дългосрочна визия за развитието на Банско, последователен е в действията си, така че за мен е огромна чест да бъда част от такъв екип, защото този екип е обречен на успех.

Водещ: Случайност или не, както и вие споменахте, в листата на ГЕРБ Банско има още двама директори на учебни заведения.

Сашка Тодорова: Точно така.

Водещ: Водите ли разговори, свързани с идеи за образованието в Банско?

Сашка Тодорова: Разбира се. Фактът, че трима от кандидатите в листата сме директори на училища, показва приоритет в бъдещото управление на града, че приоритет ще бъде образованието. Лично за себе си мога да кажа, че ще работя в посока оптимизиране системата на средното образование в общината и професионалната реализация на младите хора. Това за да се случи, трябва да има диалог както между нас директорите, така и с бизнес. Ние сме предвидили сформиране на консултативен съвет по образование и младежки консултативен съвет. По този начин ще работим, защото отчитаме, че бизнесът в града изпитва глад от добре подготвени кадри в различни области. При наличието на три професионални гимназии, да се случва това е недопустимо и затова това е посоката, в която трябва да работим. Няма как да се случи без разговори между всички нас.

Водещ: Какво се случва, госпожо Тодорова? Казвате „да се случва това“ – кое?

Сашка Тодорова: Оптимизиране на системата на средното образование, за да можем да дадем шанс за растеж на малките и средните предприятия. Няма как ние да подготвяме кадри, които след това да не са нужни на пазара на труда, но за това трябва да помага и бизнесът.

Водещ: Госпожо Тодорова, а какво е нивото на образователната инфраструктура в града?

Сашка Тодорова: Смятам, че е на достатъчно високо ниво. Разбира се, че може да се работи в посока оптимизиране, след като го залагаме в нашата стратегия.

Водещ: Какво чувате от гражданите по време на кампанията? Какви са техните искания?

Сашка Тодорова: Банско се е превърнало в едно прекрасно място за живеене в годините. Банско е чисто, подредено и спокойно, зелено и красиво, така че хората знаят, имат изисквания към това в каква посока трябва да се развиваме. Дали са доволни – за мен е изключително показателен фактът, че в Банско в момента се стори детска градина със 100 места за деца, на фона на демографския срив в страната да се стори детска градина, показва, че хората харесват града, искат да живеят в него и освен, че е подредено, чисто и зелено, има работа, защото Банско вече не е само зимен курорт, той е целогодишен и е едно добро място за живеене на младите хора. Така че наша отговорност е да осигурим добри условия за възпитание, образоване на децата. Разбира се, няма как ад не споменем и тяхното здравословно израстване, осигуряване на възможността за масов спорт.

Водещ: Казахте в началото „каузата Банско, за това работим всички“. Какви са вашите амбиции и за какво ще работите, ако бъдете избрана за общински съветник? На първо място какви ще са вашите приоритети?

Сашка Тодорова: Аз вече споменах, ще повторя: приоритет ще бъде оптимизиране на системата на средното образование и, разбира се, реализацията на младите хора в града. Това е моята посока и в момента на работа смятам, че като общински съветник ще бъда по-полезна.

Водещ: За финални думи какво ще кажете на нашите слушатели и на вашите съграждани?

Сашка Тодорова: Бих казала, че нашият екип, всички ние сме позитивни, градивни и ефективни, да ги поканя да ни подкрепят с номер 43 в интегралната бюлетина на 27 октомври, и ни предстои много работа, работа, работа.

Йоланда ПЕЛОВА