Местни избори 2019: Адв. Мартин Бусаров, ОИК – Благоевград: До този момент нямаме сигнали за купуване на гласове в Общината

Снимка: Pixabay.com

Адвокат Мартин Бусаров, председател на Общинска избирателна комисия – Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Как върви организацията преди местните избори?

Адв. Мартин Бусаров: Организацията на местните избори засега върви по план, въпреки че обстановката е много динамична. Към момента сме назначили на 100% съставите на секционните избирателни комисии, тъй като те са основните комисии, които ще възпроизведат на терен местния вот. Продължава регистрацията на застъпници и представители на партии в ОИК-Благоевград. В община Благоевград имаме вече над 700 регистрирани застъпници и представители, като имаме очаквания техният брой да надхвърли двукратно броя на членовете на секционните комисии. Това означава, че освен 1300 човека членове на СИК, ще има и около 2500 застъпници и представители на партии, които допълнително ще присъстват в изборните помещения. От друга страна имаме задължението книжата и бюлетините, заедно с представители на Общинска администрация, да разпределим за всяка една секция по отделно и да ги подготвим за предаване в събота преди изборния ден. Мисля, че ще се справим и с тази задача. Междувременно прави впечатление, че нямаме масовост на жалби и сигнали в ОИК-Благоевград, като досега имаме само 7 жалби и сигнали – 5 от които бяха от края на септември, а 2 от тях предстои да бъдат разгледани. Те касаят незаконосъобразно провеждане на агитация. Самите жалби, които имаме са от кандидати, регистрирани за съответен вид избор или от щабове на политически партии. Важно е да отбележим, че преди да се произнесем по тях нямаме право да качваме данните на жалбоподателите и лицата, срещу които са самите жалби. Дори в самите жалби заличаваме имената на  жалбоподателите, като вместо това пишем инициали. Нещо, което е важно да отбележим е, че до този момент нямаме сигнали в ОИК – Благоевград за купуване на гласове, за търговия с вот. Няма как това да не направи впечатление с оглед заряда на тези местни избори. Явно партиите работят добре, без да използват незаконосъобразни похвати, за да печелят гласове. Към този момент може да обобщим, че организацията е на ниво. Всичко върви по план. Единственото, което се надяваме е отчитането на бюлетините да стане навреме и да приключим сутринта – неделя срещу понеделник, защото след това трябва да пътуваме към София, където да отчетем общия резултат от Община Благоевград. Тук ще отворя една скоба, за да кажа, че всяка една Общинска избирателна комисия, след края на изборния ден ще трябва да тръгне към Централната избирателна комисия, тоест няма да пътуваме всички заедно. Тъй като община Благоевград има над 150 секции и няма как да отчете вота наравно с община като Сатовча, например. Тръгването към София ще е ескортирано от служители на МВР до ЦИК, където ще бъдат отчетени резултатите.

Фокус: Колко са подвижните избирателни секции за Община Благоевград, които са образувани?

Адв. Мартин Бусаров: В община Благоевград има само една подвижна СИК. Новото тази година е, че в тази СИК ще могат да гласуват и избиратели от Покровник и Рилци. Тази СИК ще посети 30 адреса в Благоевград, но и ще посети и 4-5 адреса в тези села, в които избирателят ще упражни правото си на глас не само за общински кмет, но и за кмет на населеното място. Малко се създава напрежение в тази секция, защото трябва да се носят по 4-5 протокола като белови, но не можем да лишим избирател от правото на вот, въпреки физическите му затруднения. Винаги сме казвали, че избирателите трябва да могат да гласуват, затова колегите ще бъдат достатъчно отговорни да посетят всички. Осигурили сме достатъчно голям микробус, с който да пътуват, така че от гледна точка на логистика и организация няма да има проблеми.

Фокус: Какъв е броят на избирателите в Община Благоевград?

Адв. Мартин Бусаров: В община Благоевград броят на избирателите е малко над 67 000. Тиражът на бюлетините е 73 000 за кмет на община и 73 000 за общински съвет. Броят на избирателите може да бъде леко повишен, тъй като до 12-и октомври изтече срока , в който можеше всеки избирател да се регистрира по настоящ адрес за да гласува. Но това може би ще бъдат няколко десетки избиратели, не очакваме масовост. Относно новорегистрираните жители по места – реално избирателите са между 75 и 120 в тези населени места, в които има такъв „проблем“. Например в Дъбрава има около – 500 жители с постоянен адрес, но има 75 избиратели по списък реално. Гражданите на Република Северна Македония и Албания, които са сериозен брой в нашата община, не са в списъците, тъй като техният постоянен адрес е в съответната страна и това ги лишава от право на глас.

Фокус: Предаването на бюлетините отново ли ще бъде в Драматичен театър „Никола Вапцаров“?

Адв. Мартин Бусаров: Да, предаването на бюлетините отново ще бъде в Драматичен театър, където ще се отчита резултата от вота за община Благоевград. Апелът ми към председателите на СИК е – нека да бъдат отговорни и да не се получи така, че да отчитаме резултата и в понеделник. Освен това трябва да внимават при попълването на самите протоколи, защото нямаме много на брой вторични белови, които ще може да използваме.

Ливия НИНОВА