Местни избори 2019: Апостол Апостолов, кандидат за кмет на Община Симитли: Изготвили сме стратегия за разделно събиране на битовите отпадъци, за да не се наложи повишаване на данъците

Снимка: Предизборен щаб на Апостол Апостолов

Апостол Апостолов, кандидат за кмет на Община Симитли, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Апостолов, макар да сте единственият кандидат за кмет на Община Симитли още на 27 септември, при откриването на Вашата кампания, обещахте, че кампания ще има. Към момента наистина обещанието Ви се случва. В тази връзка започнахте срещи с населението в града и по селата. Ще ни кажете ли малко повече за това как протичат те?

Апостол Апостолов: Срещите протичат по начина, по който винаги са протичали в рамките на предизборна кампания. На моето внимание, но и на вниманието на кандидатите за общински съветници от групата, която оглавявам аз, хората поставят наболелите въпроси на всеки един квартал, на всяко едно село.  С нас споделят това, от което са доволни и това, от което не са. В общи линии провеждаме една абсолютно нормална кампания, както е било винаги до сега. Лично аз вече съм водил доста предизборни кампании, затова мога да кажа, че настоящата протича абсолютно нормално. За мен това, че съм единствен кандидат за кмет е особено задължаващо. Точно за това си мисля, че сега е моментът да покажем на хората, че макар да съм единствен кандидат, задължително трябва да направим предизборна кампания. Чрез нея ще стигнем до всеки един човек в Община Симитли, който иска да види мен и моят екип, който иска да стигне до нас, да сподели неговите проблеми. Така, че към момента всичко е както трябва да се случва.

Фокус: Какви са най-големите проблеми, които Ви споделят жителите на Симитли и селата и какво искат да се случи в най-скоро време?

Апостол Апостолов: В общи линии проблеми има предимно в най-голямото ни село Крупник. Причината за това е, че преди аз да стана кмет много неща са били изоставени. Голяма част от улиците изобщо не бяха облагородени, инфраструктурата като цяло беше в окаяно състояние. Вече четвърти мандат едвам, едвам наваксваме пропуските. В момента почти сме успели да приведем селото във вид, в какъвто трябва да е. Общо взето и там вече сме в напреднала фаза по отношение подобряване на инфраструктурата, тоест подмяна на водопроводи, канализации, изграждане на нови улици с хубави тротоари, така че и там наваксваме. Другите проблеми са по-ежедневни, като например изгоряла улична лампа, счупена общинска собственост, необходимост от подмяна на съоръжение на детски площадки. Това са нещата, които тревожат хората и които те държат да бъдат на ниво. На вниманието ни поставят също и въпроса дали ще се вдигат данъците, тъй като след откриването на Регионалното депо за отпадъци в Благоевград, което ще обслужва и нашата община, трябва да извозваме сметта до там. Нещата, които вълнуват хората са съвсем обикновени, от които се интересува всеки един гражданин.

Фокус: Какво им казвате Вие във връзка с данъците – ще има ли увеличени?

Апостол Апостолов: Във връзка с това сме изградили една стратегия, чрез която искаме да стимулираме местното население да започнем разделно събиране на отпадъците. Тоест, идеята е от сметта да се изкарват някакви приходи. Смятаме, че по този начин ще успеем да направим така, че да не се плащат по-високи данъци. Ако започнем да събираме отпадъците разделно, то в седмицата вместо да ходят пет коли до Благоевград ще ходят една или най-много две. По този начин цената на услугата ще се запази в сегашния си вид. Населението добре разбира това, което му обясняваме. И ако действително хората ни помагат и започнем да събираме разделно отпадъците, то с парите, които се изкарват ще успеем да покриваме сегашната такса смет. Така сме го изчислили. На всяка една среща, която правим призоваваме хората за това нещо и те се съгласяват с нас. Те добре разбират, че това е най-добрия вариант и вероятно още веднага след изборите ще започнем да действаме в тази посока.

Фокус: Да припомним с няколко думи – какви ще бъдат Вашите приоритети през следващия управленски мандат?

Апостол Апостолов: Продължаваме да работим, да доизграждаме инфраструктурата във всичките ѝ направление – водопроводи, канали, улици, тротоари, ново улично LED осветление. Продължаваме да правим детски и спортни площадки, както и да развиваме спортната инфраструктура. Вече имаме спечелен проект по програмата за Трансгранично сътрудничество България – Гърция, в рамките на който ще изградим модерна рафтинг база в парка на град Симитли. Тя ще бъде може би най-добрата в цялата страна. Ще продължим с изграждането на църкви и параклиси. Вие знаете, че за последните 16 години в нашата община сме направили повече черкви и параклиси, отколкото са направени в цялата държава. Въобще продължаваме да работим по всички приоритети, които имаме. Знаете, че за нас основен акцент винаги е било да развиваме спорта и спортната инфраструктура, за да може децата ни да спортуват, а не да се занимават с глупости. Продължаваме да работим по всичко, което вече сме започнали. Ще обновяване нещата там, където са морално остарели. Така, че няма спиране – работа, работа и продължаваме да работим. Няма спиране.

Фокус: А какво се случва с Индустриалната зона?

Апостол Апостолов: Всичко вече е уточнено. В град Симитли ще има Индустриална зона, която ще се намира на територията на бившите погреби. Най-вероятно и земите между сегашната Промишлена зона, която е на територията на бившето поделение до границата с бившите погреби, ще бъдат изкупени от Община Симитли. Идеята е Индустриалната зона да бъде по-голяма – 400 – 500 дка. Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на министърът на икономиката Емил Караниколов да се действа в тази посока. Така, че Индустриална зона в Симитли ще има. Другото нещо, което е важно и което вълнува жителите на Симитли е мостът, който свързва квартал „Ораново“ с останалата част на града. По този въпрос искам да кажа, че още през пролетта започваме изграждането на един хубав, модерен, двупосочен мост над река Струма, който ще бъде на мястото на сегашният, който е морално остарял.

Ливия НИНОВА