Местни избори 2019: Атанас Шопов, МК „Алтернативата на гражданите“: Гласувайте за едно по-добро бъдеще на Пазарджик, гласувайте за младите

Атанас Шопов, кандидат за кмет на община Пазарджик от Местна коалиция „Алтернативата на гражданите“ (АБВ, Движение 21, Алтернативата на гражданите), в интервю за Радио „Фокус“ – Пазарджик.

Фокус: Господин Шопов, вие сте един от кандидатите за кмет на община Пазарджик. Представете се най-напред на нашите слушатели и кажете какво ви мотивира да се включите в предизборната кампания?

Атанас Шопов: Добър ден. Казвам се Атанас Шопов, на 39 години, семеен, с едно детенце. Завършил висше образование във Военния университет „Васил Левски“ – магистър „Стопанско управление“. На въпроса ви какво ме накара да се впусна в тази надпревара, отговорът ми ще бъде кратък. Ние заедно можем да направим Пазарджик и общината едно по-добро място за живеене, едно чисто, подредено място, в което да живеят нашите деца и нашите внуци.

Фокус: Какви са вашите приоритети в управлението – това, което предвиждате да се случи в нашия град и в общината, ако бъдете избран за кмет?

Атанас Шопов: Ние, за разлика от моите колеги, не сме написали платформи, които да звучат много обнадеждаващо, защото преди да кажем какво ще правим, трябва да си дадем една ясна сметка, и това е какво е финансовото състояние на община Пазарджик. Защото, както и в едно семейство, в зависимост от бюджета можеш да си позволиш определени харчове. Аз твърдя, че финансовото състояние не е никак добро и първото нещо, което ще направя като кмет на Пазарджик, е да предизвикам проверки от Сметната палата и Агенция „Държавна финансова инспекция“, реално да знаем какво дължим, на кой го дължим, и след това да започнем да градим това, което е за доброто на Пазарджик. Моята програма като програма, която е към младите хора, първото, което ще бъде направено, са безплатни детски градини. Второто, което ще направя, е общинска детска кухня, която за съжаление в областния град няма такава. Ние имаме една визия към града и тя е да го направим едно по-добро място за живеене и да върнем младите хора, които с подобни порочни управления ги изпратихме в Европа и в света.

Фокус: Споменахте за финансова ревизия на община Пазарджик. Какви са вашите основни забележки към досегашното управление?

Атанас Шопов: В момента имаме задължения около 30 и няколко милиона, които са явни. Аз твърдя, че имаме поне още 20 милиона, които се дължат на различни контрагенти. И когато оставяш общината с 50 милиона задължения, това е меко казано притеснително. И затова ние трябва да се обърнем към всички тези банки, от които сме теглили кредити, да предоговаряме условия, при които са сключени заемите, чрез намаляване на лихвените проценти. Просто на първо време трябва да си осигурим един що-годе нормален комфорт, докато влезем в ритъм.

Фокус: Вашата визия за това как трябва да изглежда Пазарджик и общината през следващите години?

Атанас Шопов: Пазарджик и общината просто трябва с помощта на правителството да дойдат още няколко крупни инвеститора. Защото истината е една – трябва да има работни места, трябва да има едни заплати, които да са нормални, а не както е в момента – да правим работещи бедни. И когато големите инвеститори стъпят в Пазарджик, тогава малките фирми в Пазарджик ще им бъдат сателитни и те ще работят с тях, едни ще им доставят храна, други минерална вода, облекло и т.н., и по този начин икономиката в Пазарджик ще тръгне.

Фокус: Предизборната кампания е в разгара си. Какви са вашите впечатления от срещите ви с хората до този момент?

Атанас Шопов: За съжаление на хората от по-голямата част са отчаяни. Хората споделят проблеми, които общината при едно нормално управление би решила голяма част от тях. Пример давам – онзи ден бяхме в едно село, където са им закрили детската градина. Писали са до общината за транспорт, оттам са отговорили, че нямат финансова възможност. И сега жителите са принудени кой както може да си карат децата на детска градина в Пазарджик. Това пречи и на работния процес на хората, и на всичко останало. Това са недопустими неща, които при едно мое управление ще бъдат реализирани по съвсем друг начин.

Фокус: Какво бихте искали да кажете на тези, които не смятат да излязат и да гласуват на предстоящите избори?

Атанас Шопов: Аз призовавам, колкото се може повече хора да излязат да гласуват, независимо за кой. Гласуването трябва да разберат, че е важно, защото с по-голямата активност ние натискаме платения контролиран вот.

Фокус: И накрая вашето послание към всички жители на общината за 27 октомври?

Атанас Шопов: За едно по-добро бъдеще на Пазарджик гласувайте за младите, гласувайте с бюлетина 71.

Ваня НИКОЛОВА