Местни избори 2019: Ахмед Ахмедов, ДПС: Партията използва местните избори, за да акцентира върху националната програма, която ще реши много от проблемите на страната

ДСП

Ахмед Ахмедов, зам.-председател на ДПС в интервю за утрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ с обобщение за посланията и акцентите в предизборната кампания на Движението за права и свободи.

Водещ: Г-н Ахмедов, една от целите на ДПС беше разширяване на политическата карта. Успяхте ли?

Ахмед Ахмедов: Смея да твърдя, че успяхме, защото имаме в над 90 общини кметове за общини и в 184 общини листи за съветници. Това за нас е един показател за разширяване на политическата карта на ДПС.

Водещ: Лидерът Мустафа Карадайъ каза, че големите партии са партиите на големите градове, а ДПС е партия, която е еталон за управление на малките общини и населени места. Тези населени места имат доста проблеми, като започнем с обезлюдяване, доходите. Подготвени ли са вашите кандидати за тези предизвикателства?

Ахмед Ахмедов: Да, нашият председател изтъкна този акцент. Настина през всичките тези 30 години откакто ДПС е на политическата сцена ние се доказахме, че сме експерти по управление на малките и средни общини. И това може да се види. Можете да видите постиженията на ДПС в тези райони. Местните избори ги използваме най-вече, за да акцентираме върху нашата програма за ускорено и догонващо развитие на страната, като тази програма има всички елементи, които ще допринасят това обезлюдяване да спре и нашите общини и цяла България да стане по-атрактивна за инвеститорите. По този начин да имаме инвестиции, а тези инвестиции неимоверно ще доведат до увеличаването на доходите и най-вече задържане на младите хора в тези райони.

Водещ: Всяко от тези малки населени места и общини са със специфични проблеми. Имат ли кандидатите програма, по която стъпка по стъпка да бъдат преодолени те?

Ахмед Ахмедов: Да, всички наши кандидати са достойни, те са готови с ясното съзнание, че местните избори са за кметове, които да решават проблемите на хората. Знаете и логото на нашата кампания: „Власт за хората“. Тоест, властта се дава от хората, упражнява се заедно с хората и в полза на хората. Казвам упражнява се заедно с хората, защото ние наблягаме на участието на активните и свободни граждани в управлението на общините. В нашите листи няма само партийни хора, в нашите листи има и експерти и хора, които са доказали това, че ДПС приема много сериозно тези избори.

Водещ: Тази предизборна кампания повечето партии, включително и ДПС, заложиха на срещите очи в очи с гражданите. Какво споделят те? Каква е обратната връзка, която получавате?

Ахмед Ахмедов: Да, правим постоянни срещи. Нашият председател обикаля в почти всички райони, независимо малки или големи градове. Обикаляме и по селата, дори и тези с малко жители. Хората почти навсякъде имат едни и същи проблеми: ниските доходи, обезлюдяването, лошата инфраструктура. За съжаление това е положението. Но смея да твърдя, че кандидатите на ДПС са най-подготвени по отношение на решаване на тези проблеми.

Водещ: България е пример за етническия рационален модел на взаимоотношения. Виждате ли развитие в тази насока на базата на тези срещи?

Ахмед Ахмедов: На тези срещи смея да твърдя, че почти няма етническо напрежения. А и ДПС е партията, която показа, че взаимността е богатство. Така че ние наблягаме на това и продължаваме да наблягаме, че България няма друга алтернатива, освен да сме заедно.

Водещ: Ако трябва да обобщим посланията, които бяха отправени от ДПС в тази предизборна кампания, освен „Власт за хората“, какво още бихте очертали?

Ахмед Ахмедов: Това е основният ни акцент „Власт за хората“. Не знам дали добре се разбра това нещо. Тоест, ние призоваваме по този начин  да се спазва и Конституцията – властта се дава от хората за хората и в полза на хората. Това нещо, ние наистина имахме 2-3 общини пилотни, където го реализирахме, извън общинските съветници включихме и участието на гражданите във властта. И по този начин всички взети решения стават по-достъпни. Мислим, че по този начин най-добре се управлява.

Водещ: Ако трябва да направете оценка на предизборната кампания, какво можете да обобщите?

Ахмед Ахмедов: Самата оценка може би на 27-ми вечерта по-добре ще направим. Но мисля, че тази кампания се превърна специално за ДПС в една толерантна кампания. Имаше естествено тук-там някои акценти от властимащите. Но в хода на самата кампания ние отново видяхме двойните стандарти, особено по време на регистрацията – имаше хора, които се регистрират извън установените правила от ЦИК, има кандидати, които се регистрират без да имат адреси в съответната община. Така че тези неща може би ще говорим след това, но мисля, че беше една добра кампания. Кампания, чрез която ДПС успя да се докосне до своите избиратели и успяхме да кажем за нашата програма, която мислим да реализираме на централно ниво. Така че мисля, че е една ползотворна кампания.

Водещ: А кои са акцентите в тази централната програма?

Ахмед Ахмедов: Акцентите в централната програма, която е за ускорено и догонващо развитие на нашата страна са: чиста храна, чиста енергия, чисти води. Занапред много по-често ще чувате за нея. И мисля, че българското общество и най-вече българските политици трябва се развиват по нея.

Водещ: И вашите кандидати са подготвени да реализират тези три акцента в програмата?

Ахмед Ахмедов: Да, те са подготвени да реализират спрямо съответната община, спрямо съответните дадености природни и географски.

Водещ: Преди малко споменахте, дали правилно ви разбрах, че става въпрос за нарушение в изборните списъци?

Ахмед Ахмедов: Да, ние сме сигнализирали съответно ЦИК, сигнализирали сме когото трябва и очакваме най-вече сигурно те се произнасят след изборите, и тогава можем повече да коментираме тези неща. Ние не сме органът, който ще се произнесе. Ние само забелязваме, сигнализираме и съответно органите ще се произнесат.

Водещ: Какво бихте казали на нашите слушатели?

Ахмед Ахмедов: Пожелавам успех на всички кандидати на ДПС и нека разумът да надделее.

Елеонора ЧОЛАКОВА