Местни избори 2019: Във Велико Търново се гласува с две бюлетини, а в някои населени места от общината – с три

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Велико Търново. В старата столица се гласува с две бюлетини- за кмет на община и за общински съветници, а в населените места, в които има и избор за кмет на кметство, се гласува с три бюлетини. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново председателят на ОИК-Велико Търново Десислава Йонкова. Тя отбеляза, че според указанията на ЦИК гласоподавателите могат да преценят дали да гласуват за всички видове избор или съответно да гласуват само за един.

„Запазва се начинът на гласуване с Х или V, което трябва да бъде поставено само в едно от квадратчетата на съответния кандидат за кмет или на съответната листа на партия или коалиция за избор на общински съветници. От дясната страна на бюлетината ще има 37 кръгчета, които отговарят последователно на общинските съветници. Който иска да гласува за преференция, трябва да го направи също със знак Х или V. За да има действителност на бюлетината, гласоподавателите трябва да пишат с химикал със синьо мастило. Действителни са бюлетините и които имат отбелязано квадратче „Не подкрепям никого“. В случаите, в които има отбелязана повече от една преференция, се приема, че бюлетината е без преференция. Ако има отбелязване за съответната партия или коалиция с Х или V, но няма отбелязана преференция, по смисъла на Изборния кодекс, гласът отива за първия кандидат“, каза председателят на ОИК-Велико Търново.

Изборният ден в община Велико Търново започна на време и протича нормално. Краят на местният вот ще е в 20.00 ч., с изключение на секциите, пред които по това време все още има хора, които искат да упражнят гласа си.

Рени АТАНАСОВА