Местни избори 2019: Ген. Кольо Милев, БСП: Искам Сливен да се развива по – категорично

Кандидатът за кмет на Сливен от Коалиция „БСП за България“ Кольо Милев пред Радио „Фокус“ – Сливен.

Фокус: На какво залагате в предизборната си кампания, как ще убедите хората, че Вие сте най-достойната кандидатура за кмет на община Сливен?

 

Кольо Милев: Бил съм кмет и залагам най-вече на свършеното през моя мандат. В сегашната ми кампания моите срещи с хората са много конкретни и не протичат като типични предизборни срещи, на които се говорят общи приказки и се поемат обещания. Те са повече работни, защото аз познавам в детайли проблемите на всеки квартал, на всяко село, знам какво реално може да се направи. Другото, на което залагам е, че и като кмет, и след това не прекъснах връзката си с хората и не спрях да се интересувам от проблемите на общината.

 

Предпочитам да гледам напред, въпреки че много хора ме съветват: припомни какъв беше Сливен през 2011 г., колко трудно беше да се придвижиш, колко ниско беше доверието в общината. Не смятам, че хората имат нужда от връщане назад. Да, мандатът ни беше кризисен, но свършихме и много работа – за размразяването на проекти, за социалните дейности. Ние също изплащахме стари задължения, но не сме вдигали данъци и не сме теглили заеми.

 

Фокус: Какви са Вашите виждания за бъдещето на Сливен?

 

Кольо Милев: Искам Сливен да се развива по – категорично, за да спре не изоставаме повече от останалите областни центрове. При нас има много висока икономическа миграция, бедност, неграмотност и с всяка следваща година младите и грамотните хора намаляват. Без решителни действия за икономическо възраждане, Сливен трудно ще обърне тази тенденция. Искам да подчертая, че икономическтото възраждане няма да се случи с европейски средства, те са само допълнителна помощ. Възраждането ще е следствие от активността на местната власт, която партнира на местния бизнес, сдружава се със съседни общини, грижи се за образованието и хората си. Сливен трябва да има актуална, достъпна и многоезична информация към бизнеса за това какви са възможностите за инвестиции, да предоставя качествени услуги, да упражнява активен контрол върху дейностите, общинските дружества и предприятия. Планираме да създадем Фонд за млади предприемачи, който да подпомага стартиращ бизнес, како и общинска жилищна политика, която да е насочена към работещите млади хора и към финансова подкрепа при раждане на дете на социално и здравноосигурени родители и майки-студентки. Категорично ще вдигнем нивото на социалните услуги, защото имаше отстъпление от тях в изтеклия мандат.

Фокус: В коя посока ще бъдат насочени усилията Ви?

 

Кольо Милев: Сливен да предлага удобства, ред и сигурност на жителите си. Докато отиват на работа, паркират или пазаруват, да не изпитват елементарни затруднения, както досега. В града се въведе синя зона, която доведе до повече хаос и напрежение. Намерението ни е зоната да се спре, докато общината не осигури буферни паркинги, в които да оставииш автомобила си за половин или един час безплатно. Другият проблем, по който ще работим е сигурността по уличите, знаците, пътната маркировка и светофарите.

Искам в Сливен най-накрая да се пие чиста вода и недоумявам защо вече 10 години управляващите загърбват довършването на пречиствателната станция за питейни води и я използват само предизборно. Един кмет, ако е достатъчно активен и зад него стои справедливото искане на всички граждани, този проект ще се случи.

Много се говори за индустриални зони, но истината е, че в сегашния мандат нищо не се направи, въпреки че имаше върху какво да стъпи, защото през 2014 г. ние приехме Интегриран план за градско възстановяване и развитие, който обособи трите зони за икономическо развитие. Тези зони трябваше да бъдат основа за подготовката на инвестиционни проекти, а не непосредствено преди изборите да се говори за бъдеща зона на „Бършен“. Летището трябва да е само част от по-голямата зона „Изток“ и да се ограничаваме само в него е стратегически погрешно решение.

Фокус: Готови ли сте да работите в партньорство с другите политически сили в ОбС?

 

Кольо Милев: Който не е готов на диалог, няма място в управлението. Ролята на кмета е да предлага решения за доброто на града и да успява да обединява около тях общинските съветници. Но не само съветниците, а и гражданите. Защото когато гражданите не са убедени в ползата от решенията, значи нещо не е наред. На няколко пъти и в този мандат гражданите показаха на кмета, че не може да взема решения срещу волята им, един от тези пъти беше при опитите да се сливат и закриват училища в Сливен.

Надеждата ми е, че съветниците в новия местен парламент ще държат на интереса на сливналии повече, отколкото на партийните си интереси. Най-важното е в общината партийното кадруване и налагането на решения под натиск да спре.

 

Фокус: Как ще убедите тези, за които изборите не представляват интерес и предпочитат да не гласуват, все пак да упражнят правото си на глас?

 

Кольо Милев: Повече гласували – по-малък шанс за предизборни манипулации и подмяна на вота. Това е големият залог – с гласовете на мнозинството да се неутрализират тези, които гласуват под строй или под натиск. Важно е в тези избори да надмогнем апатията и страха у хората. Вече 10 години ГЕРБ управлява страната и се опитва да се разпорежда и в общините посредством държавния ресурс. Ето, виждате какво се случва и сега – министрите на ГЕРБ агитират в полза на техните кандидати, без да имат това право. Но аз мисля, че този подход отблъсква хората. Гласуването по убеждение е начин да променим тази ситуация и аз призовавам хората да го направят.